Huonekasvit

Esittelyssä melonityräkki Variegata

Tämä harvinainen tyräkki (Eubhorbia meloformis Variegata) on kotoisin pieneltä alueelta Etelä-Afrikasta. Se on omenan/melonin mallinen ja voi kasvaa halkaisijaltaan 12 cm leveäksi. Sillä on pienet juuret, jotka ovat herkkiä juurimädälle. Kasvia kastellaankin melko harvoin ja vähän kerrallaan. Talvella kastelua vähennetään entisestään, ellei kasvi ole kasvivalon alla. Lannoitteeksi riittää kerran kuussa mieto kaktuslannoite, talvella harvemmin.

Kasvi on hidaskasvuinen pyöreä piikikäs pallo. Kasvi on ollut minulla puolisen vuotta, eikä ole inahtanutkaan sinä aikana. Tämä variegata versio on väriltään valko-vihreä raidallinen. Kasvissa on lohkoja, jossa kussakin on pystyrivistö piikkejä. Piikit ovat melko kovat.

Melonityräkki on herkkä sienitaudeille. Kasvupohjaksi kannattaa laittaa jotain vettäpäästävää, esimerkiski kevytsoralla jatkettua kaktusmultaa. Omani on hengittävässä saviruukussa ja Wurth imeytysrakeessa. Rae imee itseensä paljon vettä olematta kuitenkaan märkää. Hengittävässä saviruukussa kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa.

Kasvi tekee poikasia kylkeensä, jotka voi irrottaa keväällä terävällä veitsellä irti emokasvista. Kasvia käsitellessä kannattaa käyttää kumihanskoja, sillä kasvin maitineste voi ärsyttää ihoa. Poikasen annetaan kuivua viikko ennen istuttamista kasvupohjaan.

Melonityräkki voi kukkia keväällä tai kesällä. Kukat syntyvät käkkärien puumaisten varsien päähän. Kasvi pitää runsaasta auringosta, joten sen paikka on eteläikkunalla. Varsinkin tämä variegata- versio tarvitsee valoa paljon, sillä sillä on vähemmän lehtivihreää kuin tavallisella melonityräkillä. Kesällä kasvia voi pitää myös ulkona aurinkoisella paikalla sateelta suojassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *