Huonekasvit

Uusi, tehokas ja huippuedullinen lamppu kasvisyvennykseen

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Reilu parisen viikkoa sitten Vplux Oy lähetti koeajoon Iskran 4000K, 30w led-polttimon ja sille kannan ja katkaisimella varustetun johdon. Polttimossa on normaali iso E27 kanta ja se kuuluu A+ energialuokkaan. Polttimon värisävy näkyy ihmissilmään kylmän valkoisena.

Aikaisemmin kasvisyvennyksessäni oli Airamin 4000K 13W päivänvalolamppu. Polttimon teho ei tuntunut riittävän köynnösvehkoilleni ja muulinkorvilleni, jotka syvennyksessä majailevat. Syvennykseen ei juurikaan tule valoa ikkunoista ja kasvit ovat lähes täysin keinovalon varassa. Kasvien kasvu oli hidasta ja lehdet jäivät pieniksi.

Polttomo heijastaa valoa alaspäin ja sivuille. Jollain heijastavalla varjostimella valoa olisi voinut ohjailla enemmän alaspäin. Kasvisyvennyksen valkoiset seinät heijastavat jonkin verran valoa ja lampun pitää valaista melko iso alue, joten itse en etsinyt valaisimeen varjostinta.

Laitoin valaisimen ajastimen päähän ja kasvit saavat valoa 14 tuntia vuorokaudessa. Mittasin Luminousmeter- puhelinapplikaation avulla valon määrän puolen metrin päästä valaisimesta. Airamin 13W lampulla arvo oli hieman alle 4000 luxia, kun taas Iskran polttimon lukemat olivat hieman yli 8000 luxia. Valoa on siis yli puolet enemmän, niinkuin lamppujen wateistakin saattoi päätellä. Hintaa polttimolla on 9€ ja kanta ja johto maksavat 7.50€

Reilu kaksi viikkoa parempaa valoa on tehnyt kasveille ihmeitä. Lähes kaikki köynnösvehkani ovat piristyneet ja aloittaneet lehtien teon. Tulevat lehdet vaikuttavat suuremmilta kuin aikaisemmat, joten olen ollut polttimoon oikein tyytyväinen.

https://www.vplux.fi/fi/product/iskra-led-polttimo-30w-e27-t100-4000k/12988

https://www.vplux.fi/fi/product/e27-kanta-johdolla-ja-katkaisijalla-/554358_50

https://www.vplux.fi/fi/product/mekaaninen-ajastin-vdl-15min/10482

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *