Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Dark Lord

Sain tämän harvinaisen köynnösvehkan juurellisen pistokkaan ystävältäni ja olen siitä aika innoissani. Istutin sen ja se tuntuisi kotiutuneen uuteen ruukkuunsa nopeasti. Nuorena Dark Lordilla on puikulan malliset lehdet, mutta vanhemmalla kasvilla ne muuttuvat kolmikulmaisen nuolenpään mallisiksi. Lehdet ovat punaisten lehtivarsien päässä.

Omani on vielä aika pieni. Dark Lord voi kasvaa hyvin suureksi ja sen lehdet voivat olla halkaisijaltaan puolimetrisiä. Uudet lehdet ovat kellertävät/ pronssin väriset, mutta ne tummuvat verenpunaisen kautta jopa lähes mustiksi ajan myötä. Lehtien alapinta on metallihohtoisen kastanjanruskean värinen. Pienen kasvin väriloisto ei ole yleensä niin hieno, kuin hieman vanhemman yksilön. Odotankin innolla kasvin kasvua ja oikein mustia, punaisia ja oransseja lehtiä.

Köynnösvehka Dark Lord on helppohoitoinen, kunhan sitä ei kastele liikaa. Pintamulta kannattaa päästää kuivaksi kasteluiden välissä. Liikakasteltuna kasvi kellastuttaa lehtiään. Kasvi hyötyy korkeasta ilmankosteudesta, mutta sopeutuu melko hyvin hieman kuivaankin huoneilmaan. Dark Lordia kannattaa kuitenkin esimerkiksi sumutella päivittäin, ellet halua hankkia ilmankostutinta.

Kasvi on nopea kasvaja, joten lannoittaa sitä voi keväällä ja kesällä joka kastelulla. Syksyllä ja talvella sekä kastelua, että lannoittamista vähennetään, ellei kasvi ole kasvilampun alla ja kasva.

Uuteen ruukkuun kasvi laitetaan keväällä, mikäli vanha ruukku on täynnä juuria tai kasvualusta on haperoitunut/paakkuuntunut. Kasvupohjaksi laitoin omalleni kookos- perliitti- kaarna- kevytsora- seoksen suhteessa 3:2:1:1. Viherkasvimultaankin kasvin voi laittaa, mutta sekaan kannattaa sekoittaa ainakin kolmasosan verran kevytsoraa tai perliittiä, jotta kasvupohjasta tulee hengittävämpi. Kastelun jälkeen vesi ei saisi jäädä aluslautaselle seisomaan. Itse tyhjennän aluslautasen mahdollisesta liiasta vedestä puoli tuntia kastelun jälkeen.

Dark Lordia voi lisätä pistokkaista. Pistokkaat kannattaa ottaa keväällä, ellet omista lisävaloa, sillä pistokkaat yleensä tarvitsevat valoa juurtuakseen. Myös kasvi itsekin pitää runsaasta valosta. Kuumaan paahteeseen sitä ei kannata kesällä kuitenkaan laittaa, sillä aurinko voi polttaa kasvin lehdet karrelle. Oma kasvini tulee olemaan keinovalon alla ympäri vuoden, koska luonnonvaloa ei hänen sijoituspaikkaansa juurikaan lankea.

Dark Lordin voi toki laittaa amppeliin kasvamaan alaspäin, mutta silloin kasvi jää yleensä pienemmäksi kuin, jos se pääsisi kasvamaan tukea pitkin ylöspäin. Tueksi kelpaa mikä tahansa tukeva kepukka, mihin kasvin varren saa kiinnitettyä esimerkiksi narulla. Kasvi kiinnitetään kasvitukeen aina varresta, ei koskaan lehdestä. Erityisen paljon kasvi pitää sammal- tai kookoskepistä, johon se voi kiinnittyä ilmajuurillaan. Osan kasvin kasteluvedestä voi liruttaa keppiä pitkin, jolloin kepin kosteus vetää ilmajuuria puoleensa.

Tämäkin köynnösvehka on myrkyllinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *