Huonekasvit

Esittelyssä nukkaköynnösvehka

Tämä ihastuttava karvajalka (Philodendron squamiferum) tuli keväällä pienenä kasvivaihtarina toiselta kasviharrastajalta. Se on tehnyt kesän aikana useamman lehden, joilla alkaa olla jo kivasti kokoakin. Kirkkaanvihreät lehdet ovat tammenlehden muotoiset, mutta varsinkin iäkkäällä kasvilla paljon isommat. Lehtien varret ovat hauskasti punertavan ja jäykän karvan peitossa. Kasvi on kotoisin Väli-Amerikasta ja on myrkyllinen.

Kasvi on nimensä mukaisesti köynnös ja se tarvitsee jonkinlaisen kasvituen, mitä pitkin kiivetä ylöspäin kasvaessaan. Nukkaköynnösvehka on viihtyessään nopeakasvuinen ja voi kasvaa metrien mittaiseksi. Kasvia voi pitää pienenä latvomalla. Näin saadut pistokkaat voi juurruttaa vaikka vedessä tai perliitissä. Paras ajankohta latvomiselle on kevät. Varren voi myös ilmajuurruttaa ennen leikkaamista.

Tropiikin kasvina nukkaköynnösvehka on herkkä kylmälle. Sen paikka ei olekaan talvella ulko-oven tai tuuletusikkunan pielessä. Paras paikka kasville on itä- tai länsi-ikkuna, eteläikkunan kuumuus voi olla kasville kesällä liikaa.

Laitoin omani mullattomaan kookospohjaiseen kasvualustaan, johon tuli alle puolet kookosta ja yli puolet perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Myös mullan sekaan voi laittaa esimerkiksi kevytsoraa. Kevytsora tekee kasvupohjasta kuohkeamman ja vettäpäästävämmän, mikä saa juuret viihtymään paremmin. Ruukuksi kannattaa aina valita pohjareijällinen ruukku. Nukkaköynnösvehka on herkkä juurimädälle.

Olen päästänyt kasvupohjan kevyesti kuivahtamaan kasteluiden välissä. Liikakastelu kellastuttaa kasvin lehtiä. Lannoittanut olen Puutarhan Kesällä joka toisella kastelulla. Koska kasvini on keinovalon alla, lannoitan miedolla lannoitteella myös talvisin. Ilman valoa olevaa kasvia ei kannata lannoittaa marraskuulta helmikuulle.

Nukkaköynnösvehka rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Kuivassa huoneilmassa lehtirullat saattavat repeillä auetessaan. Uusia lehtirullia kannattaakin sumutella päivittäin, jotta ne muuttuvat liukkaammiksi ja aukeaminen on helpompaa. Talvella kasvin kaveriksi voi hommata ilmankostuttimen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *