Huonekasvit

Esittelyssä nukkaraitamatti

Tämän nukkaraitamatin (Ctenanthe Burle Marxii) ostin Pukinmäen puutarhalta. Se kuuluu ns. rukoilijakasveihin, jotka pimeässä nostavat lehtensä pystyasentoon ja valoisassa aukaisevat lehtensä vaaka- asentoon. Kasvi on kotoisin Brasilian sademetsistä. Sen hopeanharmaat soikeat lehdet on koristeltu tummanvihrein raidoin. Lehtien alapinta on kauniin purppuran punainen.

Sademetsän kasvina nukkaraitamatti rakastaa korkeaa ilmankosteutta. Liian kuivassa huoneilmassa se kuivattaa lehtiensä kärkiä. Kasvia kannattaakin sumutella usein, ellet omista ilmankostutinta. Myös pyykin kuivattaminen tai vesiastiat kasvin lähellä nostavat huoneen ilmankosteutta. Kasvin voi sijoittaa myös kylpyhuoneeseen, jossa se saa lämmintä ja kosteaa ilmaa ympärilleen. Lämmöstä kasvi pitääkin hyvin paljon ja on arka vedolle.

Valovaatimukset ovat tällä kasvilla matalat. Kesällä se pärjää jopa pohjoisikkunalla. Talveksi se kannattaa kuitenkin nostaa itä- tai länsi-ikkunalle. Liian hämärässä lehtien värit haalistuvat. Liika aurinko taas rullaa ja ruskettaa nukkaraitamatin lehtiä.

Kasvi on herkkä juurimädälle. Kasvupohjasta kannattaa tehdä vettäpäästävä sekoittamalla multaan esimerkiksi kevytsoraa tai perliittiä. Omani laitoin mullattomaan sekoitukseen, jossa on kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Kasvupohja kannattaa päästää pinnalta kuivumaan kasteluiden välissä. Lannoittaa voi miedolla lannoitteella joka toisella kastelulla keväällä ja kesällä. Talvella lannoitetaan harvemmin, ellei kasvi ole valon alla..

Eniten kasvi pitää seisseestä huoneenlämpöisestä vedestä tai sadevedestä. Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta, joten sille voi lorauttaa laimennettua kahvia muutaman kuukauden välein. Kahvi happamoittaa kasvualustaa. Omalleni laitoin kasvupohjaan kaarnaa, mikä osaltaan tekee kasvupohjasta hieman happaman.

Uuteen ruukkuun kasvi kannattaa laittaa, kun vanha ruukku on täynnä juuria. Paras ajankohta tähän on kevät. Samalla kasvin voi jakaa useampaan ruukkuun, mikäli kasvi on päässyt isoksi. Kasvi voi hyvissä oloissa kasvaa yli metrinkin levyiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *