Huonekasvit

Esittelyssä Philodendron Painted Lady

Tämä helppohoitoinen köynnösvehka on Philodendron erubescens Burgundin ja Philodendron Emerald Queenin risteytys. Kasvi on hyvin myrkyllinen, joten sitä ei suositella lapsi- tai lemmikkikoteihin.

Painted Ladyllä on keltavihreät lehdet, jotka syntyvät kellertävinä ja tummuvat vihreämmäksi ikääntyessään. Pitkän sydämen malliset lehdet ovat pinkkien lehtivarsien päässä. Lehdet kannattaa pyyhkiä aika ajoin puhtaaksi pölystä, jotta kasvin on helpompi yhteyttää.

Laitoin omani kasvupohjaan, jossa on kookosta, perliittiä, kaarnaa ja kevytsoraa. Mikäli käytät multaa, voi sen sekaan laittaa kolmasosan perliittiä tai kevytsoraa, jotta kasvupohjasta tulee hieman ilmavampi ja vettä päästävämpi. Näin kasvi ei mädännytä niin herkästi juuriaan. Kasvupohjan kannattaa antaa kuivahtaa kasteluiden välillä. Kasteluveden pitäisi olla noin huoneenlämpöistä.

Lannoittaa voi keväällä ja kesällä joka toisella kastelulla. Talvella lannoitetaan harvemmin, ellei kasvi ole lampun alla ja kasva. Omalleni olen antanut Puutarhan Kesää. Kasvi pitää hieman happamasta kasvupohjasta, joten sille voi antaa silloin tällöin lorauksen laimennettua kahvia. Kahvi on lievästi hapanta, joten se happamoittaa kasvupohjaa. Myös kasvupohjaan laitettu kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa.

Kasvi on herkkä kylmälle. Sitä ei kannatakkaan laittaa vetoisalle ikkunalle tai aivan ulko-oven viereen. Uuteen ruukkuun Painted Lady pitää laittaa vasta, kun vanha on täynnä juuria. Uusi ruukku saisi olla muutaman sentin edellistä isompi. Kasvi on köynnös, joten se kannattaa tukea jollain kasvituella. Tuettuna kasvi tekee isompia lehtiä ja kasvaa hallitummin.

Painted Ladystä voi ottaa varsi- ja latvapistokkaita. Pistokas pitää irrottaa puhtaalla ja terävällä veitsellä. Jokaisessa pistokkaassa tulisi olla ainakin yksi lehtinivel. Siihen kasvavat pistokkaan juuret. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai esimerkiksi perliitissä. Paras aika leikkaamiseen on kevät tai kesä.

Kasvi pitää valosta ja runsas valo pitää lehtien kuviot kirkkaina. Suoraan keskipäivän aurinkoon kasvia ei kannata kuitenkaan laittaa. Itä- tai länsi-ikkuna on Painted Ladylle paras paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *