Huonekasvit

Esittelyssä sydämellinen Hoya kerrii eli herttaposliinikukka.

Tämä Etelä-Aasiasta kotoisin oleva mehikasvi tuli Eurooppaan 1900-luvun alussa. Se erottuu sydämen muotoisilla lehdillään ja kauniilla, viikkoja kestävällä kukinnallaan. Kasvi on hidaskasvuinen, mutta voi oikeissa olosuhteissa kasvaa jopa nelimetriseksi puuvartiseksi köynnökseksi.

Hoya kerrii nauttii valosta ja kestää jopa suoraa auringonpaistetta. Kasvi pärjää myös hieman hämärämmässäkin, mutta ei juurikaan kasva tai kuki, mikäli ei saa tarpeeksi valoa. Omani on nyt kesällä pohjoisikkunalla, mutta talvella siirrän sen lisävalon alle. Kasvi kannattaakin laittaa talvella eteläikkunalle tai antaa sille lisävaloa kasvilampulla. Kasvista on myös kirjavalehtinen versio, joka tarvitsee vieläkin enemmän valoa, kuin kokovihreä lajitoverinsa.

Hoya kerrii on erittäin herkkä juurien mätänemiselle. Sillä pitääkin olla vettä hyvin läpäisevä kasvupohja ja astiana reiällinen istutusruukku. Multana kannattaa käyttää hiekkaista kaktusmultaa ja sekoittaa siihen reippaasti kevytsoraa, perliittiä tai kaarnaa. Omani sain ystävältä lahjaksi ja siinä on ystävän tekemä kaarna- perliitti- seramis-hiiliseos. Ruukku saa olla aika pieni, jotta liikakastelun vaara pienenee. Kastella täytyy harvoin. Jos omasi ei ole lampun alla talvella, kerran kuussa riittää kasteluksi. Omani on kosteassa kylpyhuoneessa, joten kasvia ei juurikaan tarvitse kastella. Hoya kerrii pitää kosteasta ilmasta, mutta pärjää myös kuivemmassa huoneilmassa. Liikakastelu kellastuttaa lehdet ja liikakuivuus taas tekee lehdistä ryppyiset.

Herttaposliinikukka uudelleenistutetaan muutaman vuoden välein. Jostain syystä herttaposliinikukka kukkii mieluummin hieman pienemmässä ruukussa. Kasvi kasvaa hitaasti, joten sitä lannoitetaan vain silloin tällöin miedolla viherkasvilannoitteella. Pientä kasvia lannoitetaan erittäin maltillisesti, isompaa hieman useammin. Kukkiessaan kasvi ei kestä kuivuutta niin hyvin kuin muulloin. Kukka ei myöskään pidä siirtelystä kukinnan aikana. Kukinto on näyttävä ja yleensä vain hieman vanhemmat yksilöt kukkivat.

Kylpyhuoneen pohjoisikkunalla kerriin lisäksi kasvaa myös minikokoinen keihäsanopinkieli ja pickle plant.

Hoya kerrii lisätään keväällä varsi- tai latvapistokkaista. Juurtuminen saattaa kestää kuukausia ja kasvun alkuun lähtö yhtä kauan. Pelkkä lehtikin juurtuu, mutta siitä vain hyvin harvoin lähtee kasvamaan isompaa kasvia. Näitä yksilehtisiä istutuksia myydään varsinkin ystävänpäivän tienoilla ja niistä valitettavasti ei kasva isompaa kasvia. Lehti kyllä yksinäänkin on hauskan näköinen ja voi kestää ruukussa pitkäänkin.

(3) Kommentit

 1. Minä olen pitkään haaveillut jostain kauniista köynnöksestä mut hitto kun täällä yksiössä saa tosiaan miettiä tilaa näille rehuille! 😀
  Asiaa ei tällä hetkellä helpota sekään, että täällä on vain yksi ikkunalauta. Pitää varmaan alkaa harkitsemaan hyllyjä 😀

  https://redeliinanrojukoppa.blogspot.com/

  1. Hanna says:

   Amppeleita ja kasvilamppuja.

   1. Ois kyllä mahtavaa jos ois pari amppelia roikkumassa tosta katosta, kun nyt on vaan yksi. Kiitos loistavasta vinkistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *