Lähes kaikki kasvini ovat samankaltaisessa mullattomassa kasvupohjassa, jossa on hienoa kookoskuitua, perliittiä, hydrosoraa ja kaarnaa.

Kookoksena käytän yleensä Bionovan tai Bioproffan puristettua kookoskuitua. Yhdestä puristetiilestä tulee vedellä turvottaen käyttövalmista kookosta noin 8 litraa. Säilytän turvotetun kookoksen kannettomassa muovilaatikossa. Kannettomassa, jotta kookos ei ala homehtua laatikon sisällä. Kookos sitoo vettä ja toimii seoksessa mullan sijaisena.

Perliitti valmistetaan vulkaanisesta kivestä kuumentamalla, jolloin se laajenee kymmenkertaiseksi. Aine on valkoista, hyvin kevyttä ja huokoista. Se ei pidätä kovinkaan hyvin vettä, mutta johtaa sitä hienosti. Perliitti toimii kasvupohjassa ilmavoittajana ja tekee kasvupohjasta nopeammin kuivuvan, mikä edistää juurten hyvinvointia. Mikäli kastelet kasveja suihkussa, ei perliittiä kannata laittaa kasvupohjaan, sillä se nousee suihkutellessa pikkuhiljaa kasvupohjan pinnalle. Suihkuttelijan kannattaa käyttää kasvupohjassa ennemmin kevytsoraa

Hydrosora on kevytsoraa, joka on suunniteltu vesiviljelyyn. Tuotteessa on isompi raekoko kuin esimerkiksi Leca-sorassa. Itse käytän hydrosoraa sen kauniin punaruskean värin takia ja mikä tahansa kevytsora käy sen tilalta. Kevytsora ilmavoittaa kasvupohjaa ja tekee siitä nopeammin kuivuvan. Jos et halua hankkia monia eri raaka-aineita, voi seokseen tulevan kevytsoran korvata perliitillä tai toiste päin. Itse laitan sekoitukseen molempia. Hydrosora on perliittiä halvempaa, joten sitä on järkevä käyttää osana sekoituksissa. Suosittelen perliitin ja/tai kevytsoran lisäämistä myös multaankin. Näin multa pysyy kuohkeampana.

Käyttämäni kaarna on männyn ulointa kuoren osaa, jossa on ilmavaa korkkisolukkoa. Kaarnaa saa muutamalta eri valmistajalta. Kekkilän orkideamulta sisältää kaarnaa ja hieman sammalta. Jos käytän sitä, kerään isoimmat sammalpalat pois kaarnan seasta ennen käyttöä. Kaarnaa valmistavat myös TerraBark ja Sybotanica. Ne ovat mielestäni parempilaatuisia kuin orkideamulta. Kaarnan tehtävä on ilmavoittaa kasvupohjaa, mutta myös happamoittaa sitä. Ainakin Tampereella hanavesi on melko emäksistä, joten kaarna on hyvä lisä kasvupohjaan ihan mullankin kanssa.
Paljonko kutakin raaka-ainetta sitten sekoitukseen laitetaan? Se riippuu kasvista ja kastelutottumuksistasi. Jos olet taipuvainen liikakasteluun, kannattaa vettä pidättävää kookosta laittaa vähemmän. Jos taas unohdat usein kastella kasvisi, laita kookosta enemmän. Jos kasvi kasvaa luonnossa kuivilla seuduilla (Kaktukset, mehikasvit, tyräkit) kannattaa kookosta laittaa vähemmän. Jos taas kasvi on kosteikon ystävä tai muuten janoinen (Juorut, kiinanruusu ja begoniat) kannattaa kookosta laittaa enemmän.

Mikä määrä kookosta sitten on enemmän ja mikä vähemmän? Sanoisin jotain niinkin tarkasti kuin 25% – 95% välillä seoksen kokonaistilavuudesta. Kaarnaa laitan seokseen 5-20% ja loput perliittiä ja/ tai kevytsoraa. Monet orkideat ovat poikkeus, niille kaarnaa voi laittaa jopa 100%
Esimerkkejä:
Värinokkonen, joka on menossa kesäksi ulos aurinkoiselle paikalle: kookosta 95% ja kaarnaa 5%
Janoiset juorut: kookosta 80% , perliittiä ja/tai kevytsoraa 15% ja kaarnaa 5%
Begonia, joka tykkää kosteudesta: kookosta 60-70%, perliittiä ja/tai kevytsoraa 25-35% ja kaarnaa 5%
Köynnösvehkat ja muulinkultakorvat: kookosta 40-60%, perliittiä ja/tai kevytsoraa 30-50% ja kaarnaa 5-10%
Liikakastelulle herkkä Alocasia: kookosta 25-40%, perliittiä ja/tai kevytsoraa 50-60% ja kaarnaa 10-20%
Mikäli et halua/ jaksa miettiä kasvupohjan koostumusta tai ostella eri aineksia, on Hulluna verkkokaupassa myynnissä kolmea eri edullista kasvupohjasekoitusta, joita voi ostaa litroittain. Näin mullattoman kokeilu on helppoa. Mikäli et tiedä, mikä kasvupohja kasvillesi olisi hyvä, ole rohkeasti yhteydessä sähköpostitse. Voimme myös räätälöidä kasvupohjan kasvillesi sopivaksi.
Alla olevasta linkistä pääset kasvupohjien luokse: