Huonekasvit

Huonekasvin alasleikkaus

Latvomalla lisättävän huonekasvin alasleikkaus tarkoittaa kasvin varren leikkaamista muutaman sentin päästä tyvestä. Liian alhaalta vartta ei saa leikata, varteen pitäisi jäädä ainakin pari kasvupistettä. Kasvupisteen ovat pieniä pullistumia kasvin varressa, joista lähtee kasvin uusi kasvu. Leikkaaminen pitää aina tehdä terävällä ja puhtaalla välineellä, itse käytän skalpellia ja paksumpiin varsiin juuresveistä. Alasleikkuun jälkeen kasvi laitetaan runsaaseen valoon. Kannattaa myös huomioida, että kasteluväli pitenee huomattavasti, kun kasvin leikkaa alas. Kun kasvissa ei ole lehtiä, se ei myöskään kuluta vettä kuin nimeksi. Alasleikkuun jälkeen kasvilla voi mennä pitkäkin aika, ennen kuin se lähtee uuteen kasvuun.

Muutama kuukausi sitten alasleikattu köynnösvehka Imperial Red

Syitä alasleikkuuseen voi olla monia.

Esimerkiksi tuholaiset voivat olla syynä alasleikkuuseen. Jos ötökät ovat ehtineet lisääntymään ja valtaamaan kasvin kokonaan, pääsee helpommalla, kun leikkaa koko kasvin ronskisti poikki. Ötökät ovat voineet myös vioittaa kasvia niin pahasti, että alasleikkaus on ainoa tapa saada kasvi selviämään hengissä.

Monet kasvit kuolettavat alimpia lehtiään, jos kasvin hoidossa on puutteita. Ajan kuluessa kasvi voikin kaljuuntua varrestaan ruman näköiseksi. Tällöin kasvi kannattaa leikata alas ja ottaa latvasta samalla pistokkaita. Kasvi lähtee uuteen kasvuun. Kasvi voi myös ränsistyä esimerkiksi talven aikana; värit ovat haaleat, lehtivälit pitkiä, varsi hento ja lehdet pieniä. Tällöin kasvin alasleikkuu on hyvä vaihtoehto.

Mikäli haluaa kasvin haarautuvan monivartiseksi, alasleikkuu on hyvä vaihtoehto saada kasvi haarautumaan. Tällöin kasvupisteitä kannattaa jättää varteen useampi, eli kasvia ei saa leikata liian alhaalta poikki. Kannattaa myös huomioida, että kasvit eivät aina tee niin kuin haluat. Eli leikkaamisen jälkeen kasvi voi edelleen kasvattaa vain yhtä vartta.

Kasvilla voi olla myös eitoivottua väritystä. Esimerkiksi jokin värivirheellinen variegata- kasvi voi taantua kokovihreäksi. Kasvia leikkaamalla voi saada sen tekemään taas värivirheellisiä lehtiä. Ongelma voi olla myös toisin päin, eli kasvi alkaa tehdä kokonaan värivirheellisiä lehtiä. Valkoinen värivirheellinen lehti ei yhteytä, joten ne ovat kasville hyödyttömiä. Täysin valkoinen kasvi ei yleensä jää pitkäikäiseksi. Ongelman voi saada korjattua leikkaamalla, tai sitten ei. Leikkaus kannattaa tehdä toivotunlaisen lehden alapuolelta, silloin mahdollisuus tilanteen korjaamiseksi on parhain.

Kasvi on myös voinut yksinkertaisesti kasvaa liian korkeaksi, eikä se enää mahdu paikalleen. Tällöin kasvin latvominen on pakko tehdä. Koska kasvit usein haaroittuvat leikkuukohdan läheisyydestä, voi kasvi kasvaa oudon näköiseksi, jos siitä leikkaa vain latvan poikki. Kannattaakin miettiä hieman kasvikohtaisesti, että pitäisikö se leikata alempaa, niin mahdollinen haaroittuminenkin lähtee silloin alempaa ja kasvi kasvaa tasapainoisemman näköiseksi.

Kasvi myös leikataan, jos siitä haluaa ottaa pistokkaita. Jälleen kannattaa harkita, leikkaako kasvista pelkän latvan vai pilkkooko varren useammaksi pistokkaaksi, koska kasvi usein haarautuu leikkauskohdan läheisyydestä. Pistokkaita leikatessa, kasvi kannattaa kastella vuorokausi ennen leikkausta, jotta pistokkaat ovat hyvin nesteytettyjä.

Pari kuukautta sitten alasleikattu enkelinsiipi

(2) Kommentit

  1. Hyvät neuvot tulivat tarpeeseen. Tuo alasleikkuu aina vähän jännittää, mutta näillä ohjeilla kannattaa kokeilla.

    1. Hanna says:

      Juu, kunhan tosiaan jättää vartta tarpeeksi, niin kasvin pitäisi lähteä kyllä uuteen nousuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *