Puutarha

Hyötykasvien tilannekatsaus

On heinäkuun loppupuoli ja ailahteleva sää rankkasateineen ja helleaaltoineen on kenties hidastanut puutarhan hyötykasvien kasvua ja kypsymistä. Saan vasta nyt ensimmäiset sadot kasvimaaltani. Takapihalle vuokraamani Blokgarden on onneksi tuottanut pinaattia ja yrttejä jo alkukesästä, niin olemme päässeet nauttimaan edes jostakin itsekasvatetusta.

Blokgarden on ollut melko huoleton. Kovilla helteillä sitä piti kastella ja tomaateista leikkasin juuri muutamia alimpia lehtiä pois. Tuin tomaatit muutamalla kepukalla ja lisäksi olen alkanut lannoittaa sitä Puutarhan Kesällä, kunnes saan Blokgardenilta tilattua lisäravinteet. Lannoitteet kuuluvat Blokgardenin hintaan. Tomaatteja on tulossa aivan valtavasti!

Mustaviinimarjat ovat kypsyneet. Ehkä alkukesän kuivuuden ja kuumuuden takia sato jäi melko pieneksi tänä vuonna molemmissa mustaviinimarjapuskissamme.

Punaisia viinimarjoja tuli paljon, mutta marjat jäivät hieman pienemmiksi kuin yleensä. Sain kuitenkin kerättyä mustia ja punaisia yhden mehumaijallisen aika nopeasti. Punaisia viinimarjoja rivitalopihassamme on yksi pensas.

Isoon ruukkuun laitetut mansikat ovat tuottaneet jo pari kourallista mansikoita. Osa mansikoista oli kovin pieniä, mutta erittäin hyvän makuisia. Pahimpina hellepäivinä kastelin ruukun, mutta mitään muita hoitotoimenpiteitä en ole mansikoille tänä vuonna tehnyt.

Karviaiset eivät ole vielä täysin kypsiä. Niitä tulee tänäkin vuonna valtavasti kahteen puskaan pihallamme. Onneksi koira rakastaa näitä marjoja yli kaiken ja käy niitä itse piikkejä uhmaten kuonollaan noukkimassa. Näin tulee kaikki marjat syötyä, vaikka karviaisten poiminta ja perkaaminen ei olekaan lempipuuhaani.

Rucola on viihtynyt kasvimaallani jo useamman vuoden ja tänä vuonna se vallan villiintyi, kun istutetuilla salaateilla kesti kovin kauan liikkeellelähtö. Joutunen hieman kitkemään sitä, jotta ensi kesänä saan muutakin satoa kuin rucolaa. Minttu katosi penkistä tänä talvena, mitä pidän ihmesuorituksena, kun yleensä minttu haluaa vallata koko kasvimaan, eikä ole talvesta moksiskaan.

Mustikka kukki runsain kukin ja pölyttäjiäkin oli pihassa kukinnan aikaan liikenteessä. Jostain syystä marjoja on pensaaseen kehittymässä vain muutamia. Mustikkamme on hieman liian paahteisella paikalla ja luulenkin kuivuuden olevan syy marjattomuuteen.

Vadelmasato on tänä vuonna hyvä. Kilpailen marjoista koiramme kanssa, joka kiertää alaoksat joka aamu kuonollaan, kypsiä marjoja etsien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *