Huonekasvit

Itäikkunan kasvitetris

Olohuoneessamme on koko ulkoseinän kokoiset itäikkunat. Olen täyttänyt ikkunoiden yläosan amppeleilla ja alaosan kasvitasolla, joka on täynnä kasveja. Kasvitason jatkeena on lecaharkoista ja pienestä laatikostosta tehty ”kukkateline”. Kasvit ovat viihtyneet itäikkunalla hyvin, sillä ne saavat paljon aurinkoa aamupäivällä ja epäsuoraa valoa iltapäivällä. Talvella ikkunan kasveja valaisee lisäksi pari kasvivaloa.

Kasvit ovat viihtyneet niin hyvin, että ovat kasvaneet aika paljon ja paikat ovat käyneet hieman ahtaiksi. Kasvit ovat ikkunalla toinen toisensa takana piilossa, eikä yksittäisten kasvien kauneus oikein vlittynyt katsojalle. Niinpä tyhjensin tason ja lecaharkkojen päälliset kasveista ja aloin sommitella kasveja uuteen järjestykseen. Asettelin kasveja eri järjestyksiin jonkin tovin, ennen kuin oikea asettelu alkoi hahmottua. Yritin laittaa vierekkäin aina mahdollisimman erilaiset kasvit, joiden lehtien muoto tai väri eroaisi toisistaan mahdollisimman paljon. Koska huushollissa on aika monta kasvia, joutuvat kasvit olemaan lähekkäin.

Kasvitasolla on tyräkkejä, kierrekaktus, laikkuvehka, kirjovehka, rönsylilja, unelma, samettilehti, kumipuu, lyyraviikuna, minikasvuinen siroliuska-aralia, mandariinililja, pikkuenkelinsiipi, Stephania erecta, muulinkorvia, kultaköynnös Shangri La, Hoya kerrii ja xanadu.

Unelma ja rönsylilja rehottavat yhteisessä lasiastiassa. Molemmat kasvit tarvitsevat tilaa ympärilleen tai kylkeensä matalia kasveja, jotka mahtuvat unelman ja rönsyliljan lehvästön alle. Hain varastosta yhden lecaharkon lisää ja sain aikaiseksi korkeamman kukkajalan, jonka päälle laitoin unelma/rönsylilja astian. Näin sain lisää tilaa lehtien alle, jonne sijoitin mini-siroliuska-aralian ja Stephania erectan.

Päätin sijoittaa tyräkit ja kaktuksen kasvitason oikeaan reunaan pois lecaharkkojen päältä, missä ne ennen olivat. Tason oikealla puolen on ulko-ovi. Tyräkit ja kaktukset kestävät melko hyvin kylmää ilmaa, joten niiden sijoittaminen oven viereen on järkevää, kun ulko-oven kanssa ei tarvitse olla ihan niin tarkkana talvella.

Sijoitin korkeammat kasvit kukkatasolla takariviin ja matalammat eturiviin. Nostin takarivin kasveja mustilla metallisilla kukkajaloilla ja kirjoilla, jotta ne näkyisivät paremmin eturivin takaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *