Huonekasvit Puutarha

Juoppo värinokkonen

Sain viime talvena siskoltani pienen värinokkosen (Coleus) pistokkaan. Tarkempaa lajiketta en tiedä, mutta kasvin lehdet ovat vihreäreunaiset ja niissä on vaaleanpunainen keskusta, jota ympäröi purppuranpunainen väri. Talvella lehdet olivat huonon valon takia vaaleanpunaisia vihreällä reunuksella, mutta kasvin päästyä eteläikkunalle alkukeväästä, alkoi lehtien väri tummua ja kirkastua.

Siirsin kasvin kevään mittaan muutamaankin otteeseen isompaan ruukkuun, sillä kasvi alkoi kaatuilla ja sitä sai olla kastelemassa yhtenään. Kasvupohjaksi laitoin kookos-perliitti-kaarna-hydrosora seoksen. Koska värinokkonen on juoppo kasvi ja kookos pidättää vettä, laitoin sitä reilu kaksi kolmasosaa seoksesta. Perliitti ja hydrosora tekevät kasvupohjasta ilmavamman ja kaarna happamoittaa hieman kasvupohjaa, mikä on värinokkosen mieleen. Multaakin olisi voinut laittaa, mutta senkin sekaan olisin laittanut jonkin verran jotain kevytsoraa.

Lannoittanut olen kasvia Terra Power- lannoitteilla. Helmikuusta lähtien olen antanut noin joka toisella kastelulla kasvulannoitetta ja silloin tällöin kukituslannotetta syventämään lehtien väriä. Lannoite tuntuu olevan hyvää tavaraa, sillä kasvin kasvu on ollut huimaa.

Olen latvonut värinokkosta useaan kertaan kevään ja kesän aikana, jotta se haarautui tuuheaksi. Ilmeisesti latvomisesta johtuen kasvi ei ole kukkinut, vaikka muut värinokkoseni ovat.

Nostin kasvin kesäkuun alussa ulos. Oli vielä hieman liian viileää värinokkoselle (+4), mutta kasvi selvisi kuitenkin hyvin. Sijoitin kasvin terassipöydälle sateen suojaan lasikatteen alle. Se saa siinä katteen läpi aurinkoa koko päivän. Kasvu on ollut nopeaa ja niin on ollut vedenkulutuskin. Kaadan kasville säästä riippuen aamuisin 2-3 litraa vettä ja siitäkin huolimatta kasvi on päässyt muutamaan otteeseen nuupahtamaan kuivuuden takia. Värinokkonen on kuitenkin palautunut nopeasti normaaliksi, kun on saanut lisää vettä. Sijoitin kasvin ruukun alle korkeareunaisen lasivadin/-kulhon, johon kaadan veden aina aamuisin. Näin kasvia ei tarvitse kastella montaa kertaa päivässä. Jos en ole ollut joka päivä kastelemassa kasvia, olen nostanut sen varjoon ja laittanut reilusti vettä kulhoon.

Hieman harmittaa syksyn tulo, sillä kasvi joutunee jäteastiaan, kun ilmat viilenevät. En uskalla nostaa kasvia sisälle, sillä en halua levittää siinä mahdollisesti olevia tuholaisia huonekasveihini. Nopealla katsastuksella kasvi näytti ötökkävapaalta, mutta koskaan ei voi tietää. Ennen kasvin hävittämistä syksyllä, leikkaan siitä muutaman pistokkaan, jotta saisin ensi kesänä terassipöydälle uuden kasvin.

(1) Kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *