Huonekasvit

Kalsiumin puute kasvilla

Kalsium (Ca) on maapallon viidenneksi yleisin alkuaine. Kalsium on kasveille tärkeä sivuravinne ja kasvin on saatava sitä tasaisesti läpi kasvukauden, sillä se liikkuu huonosti kasvissa. Toisin sanoen kalsium asettuu imeytyessään kasviin, eikä liiku enää sen jälkeen kasvin sisällä.

Kalsiumin puute näkyy ensin kasvin uusimmissa lehdissä; varsinkin kasvupisteissä sekä lehtien ja juurien kärjissä. Lehtien reunat ja kärjet harmaantuvat tai mustuvat. Puutoksen jatkuessa lehdet kellastuvat/ ruskistuvat ja voivat tippua kokonaan. Myös kukinnot kuivuvat tai ovat epämuodostuneita ja juurten kasvu tyrehtyy. Latvat kuukahtavat ja taipuvat alaspäin, kunnes kuivuvat.

Kalsium osallistuu muun muassa soluseinien rakentamiseen lehdissä ja juurissa sekä vaikuttaa muiden ravinteiden ja veden kuljetukseen kasvissa.

Kalsiumin saanti vähenee, mikäli kasvupohjan pH laskee hyvin alas. (alle 5,2) Tämä harvemmin on huonekasveilla ongelma, sillä Suomessa hanavetemme on yleensä neutraalia tai hieman emäksistä. Myös runsas natrium kasvupohjassa vaikeuttaa kalsiumin ottoa. Kasvupohjan jatkuva märkyys voi johtaa kalsiumin puutokseen, sillä märkyys tuhoaa hentoja nuoria juuria ja nuorten juurien kärjet ottavat kalsiumia maasta tehokkaimmin. Kalsium imeytyy veden mukana juuriin passiivisesti kasvin haihduttaessa kosteutta lehdillään. Niinpä kasvupohjan liika kuivuus vaikeuttaa kalsiumin ottoa, kun haihtuminen muuttuu mahdottomaksi.

Jos epäilet kasvilla kalsiumin puutetta, voi sille antaa hieman kalsium-raetta kasvupohjan joukkoon. Myös puun tuhkaa voi laittaa, kunhan olet annostelussa maltillinen; kalsium nostaa kasvupohjan pH:ta ja suurin osa huonekasveista viihtyy hieman happamassa kasvupohjassa. Useilta ravinnevalmistajilta löytyy niin kutsuttua CalMag-ravinnetta, jossa on kalsiumin lisäksi myös magnesiumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *