Huonekasvit

Kahvin vaikutus kasvupohjan happamuuteen

Kaupallinen yhteistyö viljelytarvikkeita myyvän Vplux Oy:n kanssa

Pääsääntöisesti huonekasveille paras pH on joitain poikkeuksia lukuunottamatta 5,2-6,5 eli heikosti hapan. Kasteluvedessämme on usein kivennäisiä, jotka tekevät vedestä hieman emäksistä. (Sadevesi ja lähdevesi ovat usein hieman happamampia kuin hanavesi.) Kasteluveden emäksisyyden takia olisikin hyvä välillä antaa kasveille jotain happamoittavaa. Kasvupohjaan voi sekoittaa kaarnaa, joka on hieman hapanta. Kaarnaa voi sekoittaa sekä mullattomiin , että mullallisiin kasvupohjiin.

Yksi happamoittava tuote on laimennettu kahvi. Kahvin pH on yleensä 4,8-5,2. Vaalea paahto on yleensä hieman happamampaa kuin tumma paahto, sillä paahtaminen hajottaa kahvin happoja. Kahvissa on klorogeenihappoa, etikkahappoa ja sitruunahappoa.

Sain jokin aika sitten Vpluxilta koekäyttöön kasvupohjan happamuutta/emäksisyyttä mittaavan digitaalisen mittarin; Aquamaster Soil/Substrate Penmeter S300 Pron. Laitteen anturi upotetaan kasvupohjaan ja odotetaan hetken aikaa, että mittarin lukema pysähtyy. Laite ilmoittaa samalla myös kasvupohjan lämpötilan. Kasvupohjissa oli lämmintä, lukemat olivat välillä 22°c- 30°c. Patterin läheisyys vaikutti kasvupohjan lämpötilaan paljon.

Kastelin kasvit kevyesti pelkällä vedellä ensimmäistä mittausta edeltävänä päivänä. Kasvien edellisestä kahvin saannista oli paljon aikaa, joten oletin kasvupohjien olevan liian emäksisiä. Toisin kuitenkin kävi, suurimmassa osassa mittauksia lukemat jäivät välille pH 5,2-6,5. Olikin työlästä löytää kasveja, joille kahvia viitsi laittaa. Ilmeisesti kaarna happamoittaa kasvupohjaa melko tehokkaasti. Olen pari kertaa mitannut Tampereen hanavettä edellisessä asunnossamme ja sen ph on ollut molemmilla kerroilla neutraali. (pH 7) Mittari ei tuntunut toimivan seramiksessa, lukemat olivat tosi matalia ja lukema heitteli, eikä pysähtynyt, vaikka kuinka odotti, mutta kookospohjaisissa kasvupohjissa se toimi loistavasti. Myöskään rutikuivasta tai kovin karkeasta kasvupohjasta mittari ei tuntunut saavan lukemia.

Mittailujen jälkeen keitin kahvit. Käytössäni oli Kultakatriina vaalea paahto, vahingossa ostettua pannujauhatusta. Annoin kahvia kasveille, joiden kasvupohjan pH oli yli 6,3. Laimensin kahvin vedellä niin, että laitoin kaksi osaa vettä ja yksi osa kahvia. Koska kahvissa on myös ravinteita, sen annostelussa kannattaa olla maltillinen. Annoin laimennettua kahvia ruukun koosta riippuen 1-3dl. Liruttelin nesteen mahdollisimman tasaisesti ympäri kasvupohjaa. Annoin nesteen imeytyä kasvupohjaan muutaman tunnin ennen uusintamittausta.

Kahvia saivat enkelinsiipi, pari muulinkorvaa ja keihäsanoppi, joiden pH oli yli 6,2. Näillekään ei olisi tarvinnut lisähappamuutta antaa, mutta halusin nähdä, kuinka kahvi happamuuteen vaikuttaa. Enkelinsiipi on isossa ruukussa , joten se sai laimennettua kahvia 3dl. Ph laski 6,4:stä 6,2:een. Muulinkorva Christmasin kasvupohjan pH oli ennen kahvia 6,3. Reilu desin verran laimennettua kahvia laski lukeman 5,9:ään. Keihäsanopilla ensimmäinen lukema oli 6,3 ja kahvin jälkeen 6,0. Eli vaikutusta kahvilla oli aika paljon. Otan uudet mittaustulokset kuukauden päästä, jotta näen, kuinka pitkään kahvin lisäys alentaa pH:ta.

Alla linkki mittarin luo:

https://www.vplux.fi/fi/product/soil-substrate-ph-penmeter-s300-pro-multamittari-ph/13474

Mittailin kasvupohjien happamuutta jokunen viikko ensimmäisestä mittauksesta ja lukemat olivat lähellä samoja lukemia, kuin heti kahvin lisäämisen jälkeen.

(2) Kommentit

 1. aatu says:

  Mitenköhän paljon käytettyjen kahvinporojen sekoittaminen multaan vaikuttaa? Olen niitä käyttänyt mm. alppiruusupenkeissä. Ja nythän Pirkalta on tullut uusia multatuotteita, jotka on tehty huoltoasemien kahvinporoista.

  1. Hanna says:

   Moi!

   Juurikin katselin Kaffemultaa kaupassa, että mikäs tämä on. Purut homehtuvat kovin herkästi, kun niitä laittaa huonekasveille. Kannattaa laittaa hyvin vähän ja sekoittaa pintamullan joukkoon, mutta siltikin saattaa homehtua. Itse en laittaisi ollenkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *