Huonekasvit Kukkakaupat

Kasveja suljettuun kasviterraarioon.

Loppuviikosta saan ystävältä isohkon akvaarion, josta olisi tarkoitus tehdä suljettu kasviterraario. Niinpä olen täällä viikolla hankkinut terraarioon kasveja. Kasvien valintakriteerinä oli kosteasta pitäminen ja pienikasvuisuus. Osa kasveista kuitenkin oletettavasti kasvaa terraariossa melko nopeasti isoiksi, joten niitä täytyy pitää pieninä latvomalla ja jakamalla ja tarpeen vaatiessa poistamalla. Akvaario on 130cm pitkä, 53cm korkea ja 46cm syvä.

Kasvupohjaksi laitan terraarioon Wurth imeytysraetta, jota ostin ison säkin Puuilosta hintaan 18€. Terraarion pohjalle teen hydrosorasta ja hyttysverkosta salaojan. Imeytysrakeen pinnalle tulee ainakin osittain elävää sammalta, jota tilasin 7 litraa Reptile Maniacs-nettikaupasta, missä se maksoi 2,90€/ litra.

Siipisanikka, Ptetis cretica.

Vaikka olen aina epäonnistunut saniaisten kanssa, päätin silti hankkia sellaisia parikin kappaletta nyt, kun voin tarjota niille korkean ilmankosteuden terraarion sisällä. En tyytynyt ihan perus saniaisiin, sillä Bauhaus Pirkkalaan oli tullut valikoima erilaisia saniaisia. Ostin kirjavalehtisen siipisanikan ja”Emina Tragon Tail” kaarisulkasaniaisen.

Kaarisulkasaniainen, Nephrolepis exaltata Emina Tragon Tail.

Espanjalaisesta nettikaupasta Plantabrutt.eu tilasin 50 ilmakasvia hintaan 99€. Vielä odottelen niitä, ja suurin osa olisi tarkoitus tunkea terraarioon. Koska tilasin yli 70:llä eurolla, sain kaupantekijäiseksi ilmaisen kasvin, Neoregelia Iriksen, jonka ulkonäöstä tai hoidosta minulla ei ole mitään käsitystä. 😀

Kärpäslöukku, Dionaea muscipula.

Bauhausista ostin kaksi erilaista lihansyöjäkasvia. Ne ajattelin istuttaa imeytysrakeeseen nykyisen kasvupohjansa kanssa, sillä ne pitävät happamasta maasta ja imeytysrakeella on neutraali Ph. Kasvin kasvupohjassa on kookosta ja perliittiä, sekä kaarnaa happamoittamaan hieman kasvualustaa. En ole koskaan saanut lihansyöjäkasvia pidettyä kovin pitkään hengissä, joten jännityksellä odotan, auttaako terraario onnistumaan. Ennen terraarioon pääsyään kärpäsloukku joutuu talvilevolle jääkaappiin muutamaksi kuukaudeksi, joten nähtäväksi jää, ostanko keväällä uuden, vai saanko nykyisen talvetettua…

Pitsilehti, Fittonia verschaffeltii

Kosteaan terraarioon sopii hyvin myös pitsilehti. Ostin kolme eri väristä pitsilehteä Bauhausista hintaan 4€ kappale. Pitsilehtien seuraksi ajattelin istuttaa tuntomimosaa, jotka erottuvat hyvin pitsilehtien väleistä. Tuntomimosaa olen kasvattanut siemenistä, jotka ostin Exotic Gardenista muutamalla eurolla.

Maijat, Calathea

Maijani ovat olleet hieman helisemässä, kun kesä loppui. Ne ruskettavat lehtien kärkiä ja näyttävät väsyneiltä. Olen yrittänyt sumutella niitä ahkerasti, mutta nyt päätin sijoittaa ne kosteaan terraarioon, ja katsoa, josko ne piristyisivät kosteammissa oloissa. Maijat saattavat kasvaa terraariossa liian isoksi, mutta pienennän kasveja tarvittaessa jakamalla tai poistan koko kasvin.

Hienohelma, Asparagus densiflorus
Unelma, Asparagus setaceus
Muratti, Hedera helix

Unelman ostin Bauhausista alelaarista 1,5€:lla. Se elpyi, kun leikkasin huonoksi menneet oksat pois, sijoitin kasvin lampun alle ja sumuttelin ahkerasti. Unelman ajattelin laittaa myöskin terraarioon ja ostin sille Bauhausista kaveriksi hienohelman neljällä eurolla. Löysin myös pienen punaisen Begonia Rexin ja vaaroja uhmaten otin ostoskoriin myös kirjavalehtisen muratin, joiden kanssa onnistumisprosenttini on pyöreä nolla.

Muulinkorva, Syngonium podophyllum
Köynnösvehka, Philodendron domesticum Lemon Lime

Lisäksi terraarioon tulee kultaköynnöstä ja herttaköynnösvehkaa, joita olen juurruttanut omista pistokkaista. Kasvikokoelmastani löytyi lisäksi muulinkorva, ihmepensas ja muutama erilainen pieni orkidea, kuten Macodes petola ja vaniljaorkidea, joiden epäilisin viihtyvän terraariossa. Mikäli terrassa on tilaa, laitan sinne myös vauvakokoisen Philodendron domesticum Lemon Limen ja laikkuvehka Lipstickin.

vaniljaorkidea, Vanilla planifolia Variegata
Jalokiviorkidea, Macodes petola Gold

Itse terraariosta on tulossa vielä tarkempi postaus noin viikon päästä, kun saan terran ensin kotiin ja sitten sisustettua valmiiksi. Saattaa olla, että kaikki kaavailemani kasvit, eivät mahdukaan terraan, koska nyt niitä listatessani tajusin, että akvaario tulee mahdollisesti aika täyteen kasveja… Vai voiko kasveja olla missään liikaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *