Huonekasvit

Kasveja takkahuoneeseen

Uudessa kodissa on takkahuone, jossa on kaksi lounaaseen/länteen suuntavaa, matalaa ikkunaa, jotka sijaitsevat melko ylhäällä. Päätin laittaa ikkunoille muutaman amppelin. Toiseen ikkunaan tuli itsetekemiäni valkoisia makramee- amppeleita ja toiseen viininpunaisia amppeleita. Amppeleihin sijoitin useamman erillaisen kultaköynnöksen, hopeaköynnöksen, yhden begonian ja purppurajuorun. Ikkunan lisäksi kasvit saavat hieman lisävaloa kattovalaisimesta, joka sijaitsee kasveista hieman kaukana, mutta kelvannee lisävaloksi. Valaistus ei ole paras mahdollinen, sillä ulkona valoa plokkaa terassin katto. Seurailen kasvien viihtyvyyttä ja lisään amppeleille valot, mikäli kasvit alkavat oireilla.

Takkahuoneeessa on kiintokalusteena muurattu taso, johon isäntä sai levysoittimensa ja vinyylilevynsä. Tasolle jäi kuitenkin hieman tilaa, joten sijoitin nurkkaan tason päälle variegata peikonlehteni. Peikonlehden yläpuolelle isäntä kiinnitti valaisimen, johon ruuvasin 55w led-polttimon, jonka olen saanut Vpluxilta. Polttimo on purppuranpunaisen värinen, josta monikaan ei tykkää, mutta itseäni väri ei haittaa. Valaisin jäi hieman kauas kasvista, mutta peikko on nyt hyvässä kasvussa ja lähenee lamppua pikkuhiljaa kasvaessaan. Variegata peikonlehdessäni on melko maltillinen määrä valkoista, joten se pärjännee, vaikka valaisin jäi hieman ylös. Lisäksi ylhäältä se antaa valoa myös valon ystävä purppurajuorulle, joka roikkuu amppelissa lampun vieressä.

Takkahuoneen peräseinälle sijoitimme parisen metriä korkean ja leveän Ikean lokerohyllykön, jonka muutamalle hyllylle päätin laittaa tietenkin kasveja. Hyllykköä ei paljon luonnonvalo valaise, joten laitoin kasveille pari valaisinta. Toinen valaisin on pöytälamppu, jonka alkuperä ei ole enää muistissa ja toiseksi valaisimeksi päätyi Ikeasta ostettu klipsivalaisin, jonka kiinnitin hyllykköön. Näihin valaisimiin meni vain E14 kantainen polttimo, joista ei kovin tehokkaita löydy, niinpä valaisimet ovat melkein kiinni kasveissa. Kasveiksi hyllykköön valikoitui muulinkorva Panda, pieni kääpiökissus, samettilehti ja köynnösvehka Painted Lady. Valojen johdot jäivät hieman ikävästi näkyviin hyllykössä, mutta toivon kasvien kasvaessaan peittävän johtoviritelmät.

Hyllykön päälle laitoin muistaakseni Bauhausista ostetun pöytävalaisimen, johon pistin samanlaisen 55W polttimon kuin peikonlehdellekin. Kaapin päälle kasveiksi valikoitui pieni kirjojuoru, pitkä Monstera siltepecana ja kultaköynnös Blue Form. Siltepecana ja kultsi ovat kasvaneet pitkiksi, joten niille tarvittiin jonkinlainen kasvituki. Isäntä ruuvasi seinään hyllykön viereen puolipanelin yläpuolelle heinäseipäistä tehdyt koristetikkaat, jotka olen saanut parisen vuotta sitten ystävältä joululahjaksi. Asettelin köynnökset tikkaiden yläosaan. Tikkaiden alle sijoitin pitkäksi venähtäneen neulavehkan, jonka latvan laitoin luikertelemaan tikkaiden alaosaan. Kaapin päällä olevan valaisimen asettelin niin, että sen valo osuu tikkaisiin. Neulavehkan kaveriksi lattialle pääsi myös unelma. Sille asettelin hyllykköön kiinni klipsivalaisimen, jonka alkuperästä ja tehosta ei ole mitään tietoa. Unelma on kuitenkin näyttänyt viihtyvän lampun valossa.

Takkahuoneen toisen ikkunan alle laitoimme kaksi Ikean hyllykköä, joiden päälle halusin tietenkin laittaa kasveja. Paikkaan ei tule yhtään luonnonvaloa, joten virittelin kasveille valiaikaisesti lampunjohdon , johon ruuvasin 17,5W 4000K Airamin led- polttimon. Sekä johto että polttimo on saatu Vpluxilta. Joskus olisi tarkoitus laittaa lamppu nätimmin roikkumaan. Lampun alle pääsi anopinkieliä, köynnösvehkoja, muulinkorvia ja kirjava viirivehka.

Kaikkia valaisimia ohjailevat ajastimet, jotka olen saanut myöskin Vpluxilta. Ajastimet maksavat muutaman euron ja ne on ajastettu niin, että valot ovat päällä noin 10 tuntia vuorokaudessa.

(1) Kommentti

  1. Kasveja pitää olla kyllä ihan joka huoneessa. Tuovat kodikkuutta niin mukavasti. Onnea uuteen kotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *