Huonekasvit

Kasvi pimeään kylpyhuoneeseen?

Itse olen haaveillut kasvien valtaamasta kylpyhuoneesta, jossa roikkuisi köynnöksiä katosta ja kasveja olisi hyllyillä, tasoilla ja lattialla. Tunnelma olisi kuin viidakossa ja suihkussa saisi väistellä kasvien varsia. En tiedä kuinka käytännöllinen sellainen kylpyhuone olisi, mutta hienolta se mielestäni näyttäisi. Ainakin kylpyhuoneen siivoamiseen viherkasviviidakko antaisi lisää haastetta.

Sinällään kylpyhuone olisi oivallinen paikka kasveille, sillä siellähän on usein lämmintä ja kosteaa, kun ihmiset käyvät saunassa tai suihkussa. Ongelmaksi kuitenkin yleensä muodostuu valo. Kylpyhuoneet ovat usein ikkunattomia, joten kasvit eivät saa siellä luonnonvaloa. Jotta viidakko pysyisi runsaana ja hyvän näköisenä, vaatisi kylpyhuone aikamoiset valoviritykset. Koska kylpyhuoneessa läträtään vedellä, pitäisi viritelmien olla turvallisia ja vesisuojattuja.

Ainoa kasvi, joka pärjää ikkunattomassa kylpyhuoneessa, on oman kokemukseni perusteella palmuvehka, joista jotkin yksilöt tekevät jopa uutta kasvua ilman kunnollista valonlähdettä. Pilkkopimeässä sekään tuskin kuitenkaan pysyy hengissä, mutta katossa kasvista kaukana oleva spottikin tuntuu riittävän sille valonlähteeksi. Joskus perus kultaköynnökset myös yllättävät sinnikkyydellään ja saattavat selviytyä vähäisellä valolla.

Jos haluaa kasvin jonnekin, missä se ei saa juurikaan valoa, voi harrastaa kasvien kierrättämistä. Itselläni oli vessassa muutama kasvi, ainoana valonlähteenään muutaman Watin kynttilälamppu. Lamppu oli päällä miten sattui, kun joku kävi vessassa. Kierrätin kasveja niin, että kukin kasvi oli aina viikon vessassa ilman valoa ja viikon valoisalla itäikkunalla. Vaihdoin kasvit päikseen aina kerran viikossa. Kasvit olivat yllättävänkin tyytyväisiä tästä kompromissista. Ennen kierrättämisen aloitusta vessan kasvit olivat suoraan sanottuna melko kituliaita, mutta piristyivät silminnähden, kun pääsivät viikon mittaisiin valokylpyihin. Kiertäviksi kasveiksi kannattaa valita sellaisia kasveja, jotka eivät ole valon suhteen vaateliaita.

Entisessä asunnossamme minulla oli muutama kasvi kylpyhuoneessa kasvivalon alla. Kasvit tuntuivat viihtyvän kylppärissä todella hyvin. Valona niillä oli vaivainen 15W Nelson Gardenin led-lista, jonka telineen sai kiinni seinään imukupeilla. Valo toimi hyvin, eikä hajonnut, vaikka oli usein kosteissa oloissa, vaikkei se lähellä vesipistettä toki ollut. Sähköt lampulle isäntä laittoi katon kautta, jotta johdot eivät maanneet kylppärin lattialla, joka on usein märkä.

Kasvit pölyyntyivät kylppärissä nopeasti. En tiedä johtuuko se vesihöyryssä olevasta kalkista, vai miksi kasveja sai olla puhdistamassa usein, mikäli halusi kasvien näyttävän kauniilta. Isännän hiuslakka tarttui myös kasveihin, kun hän suihkutteli sitä kasvien vieressä. Niinpä lehdet piti putsata noin viikon välein. Tai siis olisi pitänyt putsata, mutta aina en jaksanut tai ehtinyt. Onneksi kylppärissä oli lyhyt matka suihkuun, niin puhdistaminen ei ollut mikään suuroperaatio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *