Puutarha

Siemeniä orvokista

Ostin keväällä keto-orvokkiamppelin kuistille. Keto-orvokin (Viola tricolor) kukat ovat pienehköt ja niillä on yleensä kolmiväriset terälehdet. Keto-orvokki kukkii runsaimmin alkukesästä, mutta kukinnan jälkeen tehdyllä alasleikkuulla orvokit lähtevät usein uudestaan kasvuun ja kukkimaan. Orvokkeja ei kannata laittaa ihan paahteisimpaan paikkaan; omani on saanut vain aamuaurinkoa. Keto-orvokit ovat sinnikkäitä ja ne kestävätkin melko hyvin kylmiä öitä, joten niistä on iloa keväästä syksyyn. Lannoittanut olen orvokkiamppelia noin joka toisella kastelulla ja kastellut olen amppelia kesällä parin/ kolmen päivän välein ja nyt hieman harvemmin.

Leikkasin orvokkini alas muistaakseni heinäkuun puolessa välissä, kun kukat lakastuivat. Sitä ennen olin nyppinyt aina kuolleet kukat ennen siementämistä, jotta orvokeilla ei mennyt energiaa siementen tuotantoon kukinnan kustannuksella. Nyt kukinnan toisella kierroksella annoin kukkien kuihduttuaan kehittyä siemenkodiksi, jotta sain siemeniä ensi kesäksi.

Keräsin orvokeista pullistuneita siemenkotia pienen lautasellisen. Osa siemenkodista oli jo pudottanut siemenensä, kun aloin niitä keräämään. Toivonkin kuistin viereen yllätysorvokkeja ensi vuonna. Keruun jälkeen leikkasin puskasta lakastuneita varsia ja ison osan kuolevista kukista siinä toivossa, että se innostuisi vielä kerran kukkimaan, mutta saapi nähdä.

Kerätyt siemenet jätin kuivumaan keittiön pöydälle lautasella mahdollisimman ilmavasti. Kodat alkoivat kuivua ja avautua nopeasti parissa päivässä. Annan niiden kuivua, kunnes siemenet irtoavat auenneista siemenkodista. Jokaisessa siemenkodassa on nelisenkymmentä pientä siementä.

Ennen kylvöä ensi keväänä, siemenet täytyy kylmäkäsitellä, jotta ne itäisivät. Ajattelin heittää siemenet keväällä ihan vain minigrip-pussissa viikoksi pakastimeen ennen niiden kylvämistä. Myös jääkaappi tai kylmä ilma ulkona kelpaa kylmäkäsittelyyn. Siemenet voi myös kylvää nyt syksyllä ulos ja talvi hoitaa kylmäkäsittelyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *