Huonekasvit

Kasvien järjestelyä eteläikkunoilla

Uuden kotimme olohuoneessa ja aikuisten makuuhuoneessa on eteläikkunat. Ikkunoiden edustat ovat tietenkin kasvien valtaamat. Muutossa ikkunoiden edessä oleville kasvitasoille tuli laitettua kaikenlaisia kasveja sikin sokin sen suuremmin miettimättä. Nyt valon määrä on lisääntynyt ja tajusin, että ikkunat tulevat kesällä olemaan paahteiset. Nyt ikkunoilla oli paljon kasveja, joille keskipäivän kesäaurinko voi olla liikaa.

Kiertelin kasvini läpi, ja tajusin, että minulla on paahteen ystäviä melko vähän. Asiaa mietittyäni päätin koota paahteen ystävät olohuoneen kasvitasolle, jonne pääsivät kierrekaktus, pari tyräkkiä, anopit, aloe vera, kahvi, samettilehti ja traakkipuu. Myöhemmin keväällä tasolle pääsee vielä värinokkonen, joita olen kasvattamassa tänäkin keväänä siemenistä. Ikkunalle olisin voinut laittaa myös kiinanruusun, mutta se on päässyt niin suureksi, että olisi vallannut liikaa tilaa ikkunalta. Ikkunoissa on sälekaihtimet, jotka avaan aamulla ja suljen illalla. Ikkunaan jäi vielä roikkumaan kokedamassa, eli japanilaisessa sammalpalloistutuksessa oleva huonearalia. Tälle isäntä laittaa koukun makuuhuoneen ikkunalle vielä ennen kesää. Myös yksi muulinkorva ja köynnösvehka jäi tasolle odottamaan siirtoa parempaan paikkaan.

Hieman vähemmästä auringosta nauttivat kasvit kokosin makuuhuoneen kasvitasoille. Makuuhuoneessa voin pitää kaihtimia raollaan päivän ajan, jotta osa auringonsäteistä siivilöityy, eikä ikkunalla ole niin kuuma. Keskipäivän paahteen ajaksi voin sulkea kaihtimet vaikka kokonaan. Makuuhuoneeseen päätyi pari begoniaa ja muulinkorvaa, köynnösvehkoja ja sekalaista seurakuntaa, kuten kirjovehka, laikkuvehka, viirivehka, alocasia ja hienohelma. Koska ikkunalle tuli kasveja, joille sälekaihtimet voi sulkea keskipäivällä, paahde ei myöskään lämmitä makuuhuonetta saunaksi.

Kevään edetessä olohuoneen kasvit tottuvat pikkuhiljaa lisääntyvään valoon ja lämpöön. Näin niillä ei pitäisi olla kovia ongelmia aurikoisina hellepäivinäkään. Mikäli kasvin sijoittaa eteläikkunalle kesken kesän, kannattaa se totuttaa paahteeseen pikkuhiljaa, vaikka nostamalla kasvi pois ikkunalta keskipäivällä, kun aurinko polttaa eniten. Eteläikkunalla kesällä myös kasvien vedenkulutus on suurta, kasveja pitää muistaa kastella.

(1) Kommentti

  1. Onpa kiva kokoelma viherkasveja. Lukiessani tuli mieleen, että tavallisten sälekaihtimien lisäksi on olemassa auringon lämpöä ja valoa blokkaavaa rullaverhoja ja nykyään myös sälekaihtimiakin. Vai olisiko kontrasti kasveille sitten liiankin iso, jos tuollaisen asentaisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *