Huonekasvit Puutarha

Kookos ja perliitti samassa pussissa, Atamin High Porosity Cocos

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Kärsimyspassiota (Passiflora caerulea) kutsutaan myös kärsimyskukaksi tai passioniksi. Kasvi nimettiin 1500-luvulla, kun lähetyssaarnaajat näkivät kukassa Kristuksen kärsimykset. Itse en tätä yhteyttä näe, mutta en olekaan lähetyssaarnaaja. Päätin kuitenkin hommata kasvin siemeniä. 😀

Kärsimyskukan siemenet ovat melko isoja, joten istutin jokaisen siemenen omaan ruukkuunsa. Näin säästyn koulimisen eli taimien erottelun vaivalta. Kylvin 12 siementä. Tarkoituksena on saada muutama köynnös pihaan kesäksi rumaa verkkoaitaa koristamaan ja ainakin yksi yksilö kokeiluun huonekasviksi.

Kasvupohjaksi kylvöksiin valikoitui Atamin High Porosity Cocos. Sain sitä pussillisen kokeiluun viljelytarvikkeita myyvältä Vpluxilta. Tässä kookoksessa on seassa 30% perliittiä, mikä tekee seoksesta ilmavamman. Halutessa siihen voi sekoittaa vielä kaarnaa ja/tai kevytsoraa, mikäli haluaa vielä rouheamman pohjan kasveille. Kylvösten pitää pidättää kosteutta, joten käytin tuotetta niihin sellaisenaan. Tuote oli todella ilmavan oloista ja kookos sopivan hienojakoista, joten tuote vaikuttaa lupaavalta.

High Porosity Cocos- kasvupohjaan on lisätty ravinteita, mikä on mielestäni kylvöksissä ollut hyvä juttu. Lannoittamattomassa kookoksessa taimien kasvuunlähtö on mielestäni hitaampaa ja ainakin itsellä on usein vaikeuksia arvioida, kuinka paljon lannoitetta taimille voi antaa missäkin vaiheessa. Tämän kasvupohjan kanssa ei tarvitse ensimmäisten viikkojen aikana pähkiä lannoitteita.

Kylvin siemenet siemenpussin ohjeen mukaan puolen sentin syvyyteen. Itämisen pitäisi ottaa 3-6 viikkoa. Olen ehkä hieman aikaisessa, mutta kasvit menevät keinovalon alle, joten ne eivät ole riippuvaisia auringonvalosta. Jos kasvatat ikkunalaudalla, kannattaa kylvö tehdä vasta maaliskuussa, kun valoa on enemmän.

Sopivin lämpötila itämiseen on 20-25°C. Laitoinkin ruukut kasvitelttaan, pöytämalliseen Homebox Vistaan, jota lämmittävät valot ja Hortosolin lämpömatto. Lämpömatto toimii ajastimella 10 tuntia vuorokaudessa, jotta telttaan ei tule liian kuuma. Laitoin ruukkujen päälle läpinäkyvän muovin palan, jotta ne pysyvät kosteina itämisen ajan. En täyttänyt ruukkuja aivan täyteen kasvupohjalla; näin taimilla on hieman tilaa nousta muovin alla.

Passion on näyttävä köynnöskasvi, joka voi kasvaa yli parimetriseksi ensimmäisenä vuonnaan. Talvella kasvi tarvinnee huonekasvina lisävalon, ettei se varistele lehtiään. Kasvilla on 10-12cm halkaisijaltaan olevat lila-sini-valkoiset kukat, jotka ilmaantuvat todennäköisimmin loppukesästä. Yksittäinen kukka kestää vain kolmisen päivää, mutta kukkia voi olla paljon. Mikäli haluat sisäviljelyssä hedelmiä, kannattaa kukat varmaankin pölyttää sutimalla niitä siveltimellä. Hedelmät ovat syötäviä.

Alla linkit stoorissa mainittujen Vplux-tuotteiden luokse:

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-kookoskuitu-high-porosity-cocos/13989

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

https://www.vplux.fi/fi/product/hortosol-lammitysmatto/152563

https://www.vplux.fi/fi/product/mekaaninen-ajastin-30min-halpa/14037

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *