Huonekasvit Puutarha

Mikä ihmeen N-P-K?

Lannoitepurkin kyljessä komeilee aina kirjaimet N-P-K ja sen alla yleensä on kolmen numeron sarja. Joskus voi törmätä pelkkään kolmen numeron sarjaan. Mitä se tarkoittaa?

N-P-K-luku kertoo, kuinka monta painoprosenttia tuotteessa on typpeä(N), fosforia(P) ja kaliumia(K). Nämä ovat kasvien tarvitsemia pääravinteita eli makroravinteita, joita ilman kasvi ei tule toimeen. Mitä suurempia luvut ovat, sitä väkevämpää lannoite on. Mitä suuremmat luvut, sitä vähemmän ainetta annostellaan kasteluveteen ja sitä riittoisampaa lannoite on.

Typen, fosforin ja kaliumin lisäksi lannoitteissa yleensä on muitakin hivenaineita eli mikroravinteita, joita kasvit tarvitsevat paljon vähemmän kuin pääravinteita. Nämä mikroravinteet löytyvät lannoitteen tuoteselosteesta.

Typpeä (N) tarvitaan lehtien kasvuun ja on tärkein kasvin rakennusaineista, joita se saa kasvupohjasta. Typen puute näkyy vaaleina lehtinä ja hontelona kasvuna.

Fosforia (P) tarvitaan kukkien muodostamiseen ja puute näkyy huonona kukintana.

Kalium (K) osallistuu kaikkeen kasvuun (juuret, varret, lehdet, kukat) ja yhteyttämiseen. Se parantaa myös kasvin kestävyyttä ja vastustuskykyä. Puutos aiheuttaa värimuutoksia lehtien reunoihin.

Voit törmätä myös P-K- lukuun. Tällaisessa lannoitteessa ei ole ollenkaan typpeä. P-K-lannoitetta voidaan käyttää kukkiville kasveille lisälannoitteena N-P-K-lannoitteen lisäksi tai syyslannoitteena puutarhassa.

Suuntaa-antavasti viherkasveille sopivassa lannoitteessa typpeä (N) ja kaliumia (K) saisi olla suunnilleen saman verran ja fosforia noin puolet typen määrästä (Esimerkiksi 8-4-8 tai 7-3-6). Kukkiville kasveille fosforia (P) ja kaliumia (K) saa olla enemmän (esimerkiksi 8-6-12). Kasvit eivät ole kuitenkaan kovin tarkkoja. Olen lannoittanut viherkasveja kukkiville kasveille tarkoitetulla lannoitteella ja hyvin ovat kasvit pärjänneet. Jos kasvi on pohjareijälllisessä ruukussa, voi kasvin viedä suihkuun. Näin mahdolliset lannoitejäämät huuhtoutuvat pois kasvupohjasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *