Huonekasvit

Kasvinurkkauksen uudelleen järjestely

Muutimme nykyiseen taloomme talvella ja silloin rakensin isännän avustuksella eteisen nurkkaukseen paikan kasveille. Nurkkauksen seinässä on sormipaneeli, joka paljastui kauniiksi taustaksi kasveille. Kasvit ovat viihtyneet pääsääntöisesti todella hyvin nurkkauksessa, joten ne ovat kasvaneet paljon reilussa puolessa vuodessa.

Kasvinurkkaus oli villiintynyt jo hieman rauhattomaksi, vaikka runsaasta viidakosta pidänkin. Osaa kasveista olen latvonut puolen vuoden aikana ja osa on saanut kasvaa villisti. Olen katsellut nurkkausta jo jonkin aikaa, että jotain sille pitäisi tehdä. Valotkin olivat väärissä paikoissa; kasvit olivat kiinni lampuissa tai kovin kaukana valon lähteestä. En kuitenkaan oikein saanut päätettyä, mitä nurkkaukselle tekisin; pätkisinkö kasveja, siirtäisinkö lamppuja vai harrastaisinko kasvitetristä eli kasvien uudelleensijoittelua.

Päätin pitää lamput nykyisillä paikoillaan, niiden paikan vaihtaminen kuulosti melko työläältä operaatiolta. Lisäksi olisin taas puolen vuoden päästä samassa tilanteessa, kun kasvit tykkäävät kasvaa ajan myötä. Muutin kuitenkin parin lampun korkeutta.

Päätin pitää kultaköynnökseni alkuperäisillä paikoillaan, joten niiden kohtaloksi koitui skalpelli. Leikkasin kaikki pitkinä rehottavat varret lyhyemmiksi. Kultaköynnöksistä suurin osa kasvaa hyllyllä, jolloin kasvua on vain ruukun toisella laidalla. Kun ruukut ovat päässeet kuiviksi, ovat kultsit pomppineet lattialle varsien ja lehtien painosta. Niinpä vaihdoin useammalle kultsille isommat ruukut, jotta ne olisivat hieman tukevampia. Jos kaatuilu jatkuu, joutunen vaihtamaan kultseille saviruukut. Kultsien ruukut olivatkin täynnä juuria, joten vaihto oli ajankohtaista. Käytin kultsit myös suihkussa puhdistautumassa pölystä. Amppeleissa olevat kultsit Blue Form Ja Cebu Blue lyhenivät myös rajusti, vaikka laitoin osan varsista kiipeilemään amppeleiden rakenteissa. Lyhennettäväksi pääsivät myös hopeaköynnös, begonia Pink Polka Dot ja purppurajuoru, jotka elelevät kultsien seassa.

Osan köynnösvehkoista olin latvonut kesän aikana. Laitoin yhdelle hyllylle nämä leikatut yksilöt pienempien köynnösvehkojen kanssa. Yhdelle hyllylle laitoin pitkiksi jätetyt köynnösvehkat ja niiden sekaan myös muutama pienempi köynnösvehka ja yksi laikkuvehkan poikanen. Philodendron Red Emerald alkaa nurkassaan jo hipoa kattoa, mutta päätin jättää sen pitkäksi.

Variegata peikonlehti oli kasvanut lamppunsa ohitse. Aikaisemmin olen leikannut sitä ja pitänyt kasvin matalana, mutta nyt siirsin sen korkeammalla olevan lampun alle. Peikon kaksi viimeisintä lehteä jäi pieneksi, ilmeisesti koska kasvi sai valoa vain alalehdilleen. Nyt sillä on taas tilaa kasvaa parin lehen verran, sitten joutunen taas pätkimään kasvin.

Nurkkauksessa on kolme amppelia, joissa kasvaa kultaköynnöksiä ja Philodendron Jose Buono. Jose Buonolla on valtavat lehdet, joten siirsin hieman kaikkia amppeleita, jota Jose Buonon lehdille olisi paremmin tilaa. Käänsin myös Jose Buonon, jotta se ei kasvaisi täysin toispuoleiseksi.

Kun kasvit olivat paikoillaan, lamput nostettu ja osa kasveista pätkitty, poistin kasveista kellastuneet kuolleet lehdet ja suojalehdet. Pyyhin hyllytasot kostealla liinalla puhtaaksi roskista ja pölystä. Pyyhin myös isompilehtisten kasvien lehdet , jotka olivat aika pölyisiä. Joitain kasveja ajattelin viedä vielä suihkuun pölyn poistoon, mutta se jäi toiselle päivälle, sillä nurkkauksen uudelleen järjestelyyn meni koko päivä. Nurkkauksesta tuli kaiken kaikkiaan paljon siistimpi ja olin tyytyväinen työni tulokseen, vaikka homma olikin aikaa vievää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *