Huonekasvit

Pistokkaiden istutuspeijaiset

Minulla on ollut jo pitkään tarkoitus istuttaa kaikki juurtuneet pistokkaat, mutta en ole saanut aikaiseksi. Mainitsin asiasta ystävälle ja hän tulikin avuksi, kun lopulta päätin pitää istutuspeijaiset. Pistokkaita oli kevään ja kesän mittaan kertynyt aikamoinen läjä ja pelkästään niiden kantamisessa yläkerrasta alakertaan oli oma hommansa. Pistokkaiden lisäksi oli muutama kasvi, jotka tarvitsivat isomman ruukun.

Yleensä juurrutan pistokkaita semihydrossa perlittissä, mutta nyt pistokkaita oli niin paljon, että niitä lojui kaikenlaisissa laseissa ja jugurttikipoissa ihan vain vedessä. Yleensä perliittiin pääsevät ainakin kaikki arvokkaampien kasvien pistokkaat, sillä onnistumisprosenttini perliitissä on suuri. Monille pistokkaille oli ehtinyt kasvaa jo pitkät juuret.

Ensin kaivoin varastosta pieniä ruukkuja, jotka tiskasin puhtaiksi. Saan käytettyjä ruukkuja Harjun Kukasta Tampereelta, joita heillä jää esimerkiksi kausi-istutusten tekemisestä. Säästän näin jopa hieman rahaa, mutta ennen kaikkea vähennän kasvieni ympäristökuormaa. Ruukkuja kannattaa kysellä kukkakaupoista, varmasti moni kauppias haluaisi antaa ruukkuja uudelleenkäyttöön. Ruukuissa oli isot pohjareijät, joten leikkasimme niihin läjän pyöreitä pohjaverkkopaloja, jotta kasvupohja ei valu ruukun reijistä ulos. Käytän verkkona hyttysverkkoa, jota ostan Bauhausista rullana. Myös lasikuituteippi on kätevää pohjareikien tukkimiseen.

Olin tehnyt jo etukäteen muovilaatikollisen mullatonta kasvupohjaa. Laitoin seokseen hieman yli puolet kookosta ja hieman alle puolet perliittiä ja kaarnaa. Kaarnana käytin Kekkilän ”orkideamultaa”. Laitoin kookosta melko paljon, jotta seos olisi hieman vettä pidättävää. Näin pienet istutusruukut eivät kuivu liian nopeasti. Aikuisille kasveille laitan kookosta yleensä vähemmän, tietenkin istutettavasta kasvista riippuen. Kookoksen tilalla olisi voinut käyttää viherkasvimultaa ja perliitin tilalla kevytsoraa.

Levitin keittiön pöydälle istutusalustan ja pestyt ruukut. Teimme istutuksen parityönä; minä pidin kiinni pistokkaasta ja nostelin lehtiä, kun ystäväni laittoi kasvupohjaa ruukkuun pistokkaan ympärille. Näin homma eteni melko ripeästi ja siististi. Ruukkuihin päätyi muulinkorvia, köynnösvehkoja, begonioita, kultaköynnöksiä ja lisäksi kaikenlaista sekalaista seurakuntaa.

Istutuksen jälkeen kastelin kaikki ruukut. Laitoin veteen Bionovan Root Stimulatoria, joka aktivoi juurten kasvua. Varsinaisia ravinteita en vielä kasveille antanut, mutta seuraavalla kastelulla annan lannoitetta miedolla annostuksella. Sumuttelin istutetut pistokkaat, jotta niillä olisi mahdollisimman kostea meininki. Kasvit pääsivät kasvivalojen alle kotiutumaan ruukkuihinsa. Kun kasvit ovat olleet ruukuissaan ainakin parisen viikkoa, osa jaetaan ystäville ja osa niistä pääsee Hulluna kasvikauppaan kaikkien saataville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: