Huonekasvit

Kasviterraarion tyhjentäminen

Muutto lähestyy lähestymistään ja aiheutti ongelman, jonka tajusin vasta parisen viikkoa sitten. Nimittäin kasviterraarioni painaa liikaa, jotta sen voisi siirtää sellaisenaan uuteen kotiin. Eteen tulikin terran tyhjentäminen. Myös terran sijoittaminen uuteen asuntoon voi olla hankalaa, joten joutunen luopumaan koko terrasta.

Ensin poistin terrasta ison osan sammaleesta, jota kasvoi kasvupohjan pinnalla. Yritin kerätä sammalen mahdollisimman isoina paloina, sillä minun pitää suurentaa itäikkunalla roikkuvaa kokedamaani ja tarvitsen siihen sammallevyjä. Kokedama on japanilainen tapa istuttaa kasvi sammalpalloon. Laitoin sammalen astiaan, kastelin sen kunnolla ja suljin astian, jotta sammal pysyy kosteena siihen asti, kun saan kokedaman suurentamisen aikaiseksi.

Sammalen poiston jälkeen keräsin kaikki ilmakasvit pois terrasta. Toivottavasti terrassa kosteaan ilmaan tottuneet ilmakasvit selviävät olosuhteiden vaihdoksesta. Tarrassa oli myös kolme puukoristetta, joista putsasin juuriharjalla pohjaan tarttuneen kasvupohjan (Wurth imeytysrae). Laitoin puunpalat kuivumaan ilmavasti pöydälle, sillä ne olivat aika kosteita terrailun jäljiltä. Mikäli terra mahtuu jonnekin uuteen kotiin, pääsevät ne takaisin terraan.

Harmittaa oikein urakalla, kun jouduin kaivamaan kasvit ylös. Olin parisen viikkoa sitten latvonut ison osan terran kasveista, joten ne olivat kompaktin kokoisia. Kasvien juuret olivat levinneet ympäri terraa, joten homma ei ollut aivan helppo. Osalla kasveista juuria oli pakko katkoa, sillä niiden esiin kaivaminen olisi ollut liian työlästä. Kaivoin juuria esiin lusikalla ja ne irtosivat imeytysrakeesta melko helposti.

Osa terran kasveista on sellaisia (muratti ja saniainen), joita en ole saanut viihtymään huoneilmassa. Nyt pääsen kokeilemaan vielä kerran, kuinka ne sopeutuvat kuivaan huoneilmaan. Odotukset eivät ole kovin korkealla..

Joitain kasveja en jaksanut kaivella juurineen, vaan pätkin ne pistokkaiksi. Pätkittäväksi päätyivät muun muassa ludisiat. Ne ovat yleensä juurtuneet nopeasti, joten saan pistokkaat todennäköisesti istutettua melko pian ruukkuihin. Ludisiat ovat pärjänneet hyvin normaalissa huoneilmassa.

Istutin ylöskaivetut kasvit ruukkuihin heti poiston jälkeen. Terrasta löytyi muratin, saniaisen, ilmakasvien ja maaorkideoiden lisäksi laikkuvehka, pari erilaista muulinkorvaa, pari pienempää köynnösvehkaa, hienohelma, unelma, vaniljaorkidea, kultaköynnös neon, rajun latvonnan jäljiltä uuteen kasvuun lähteneet isoleopoldinkukka ja philodendron verrucosum ja pari pitsilehteä.

Kasvien poiston jälkeen jätin terran kannen auki, jotta terra kuivuisi. Imeytysrae on kevyempi poistaa terrasta kuivempana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *