Huonekasvit

Köynnösvehkan ilmajuurrutus onnistui

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa

Laitoin parisen viikkoa sitten ilmajuurtumaan köynnösvehka (Philodendron) Jose Buonon. Käärin kasvin varren ympärille halkaistun minigrip-pussin ja kelmua, joiden sisään laitoin kosteaa kookos-perliitti sekoitusta. Myös kosteaa sammalta olisi voinut käyttää, mutta sitä en nyt sattunut omistamaan. Kookos-perliitin käyttö on hieman haasteellisempaa, sillä sammal on helpompi saada pysymään varren ympärillä, kuin kookos-perliitti. Kelmulla sain kuitenkin köytettyä kasvupohjan paikoilleen. Sekä perliittiä, että kookosta ja sammalta saa esimerkiksi Vpluxilta.

Ilmajuurrutuksen ideana on juurruttaa pistokkaat ennen niiden leikkaamista. Kun pistokkaalla on jo juuret, kun sen leikkaa, on pistokkaan helpompi pysyä hengissä.

Jose Buonolla on isot lehdet, jotka haihduttavat paljon vettä. Kun pistokkaalla on juuret, saa se imettyä enemmän vettä kuin juureton pistokas. Näin lehtien säilyminen kuihtumatta on todennäköisempää. Ilman lehteäkin varrenpala (tikku) juurtuu ja lähtee kasvuun, mutta kasvuunlähtö on epävarmempaa ja hitaampaa ja tulevat lehdet yleensä alkuun pienempiä kuin lehdellisellä pistokkaalla.

Annoin muovien olla varren ympärillä parisen viikkoa, kunnes avasin käärön ja tarkistin juurien tilanteen. Juuret olivatkin lähteneet hyvään kasvuun kauttaaltaan koko varren matkalta. Koska juuret olivat kasvaneet hyvin, päätin pilkkoa Jose Buonon varren paloiksi. Jätin jokaiseen pistokkaaseen yhden lehden ja muutaman sentin vartta. Ennen pilkkomista kastelin kasvin muutamaa tuntia aikaisemmin, jotta kasvi oli hyvin nesteytetty leikkaushetkellä.

Leikkasin pistokkaat terävällä skalpellilla, jonka terän desinfioin vetyperoksidilla. Vetyperoksidia saa esimerkiksi Vpluxilta. Skalpelli on ostettu jostain askartelunettikaupasta, tarkemmin en muista. Myös kiehuvaa vettä tai sytkän liekkiä olis voinut käyttää desinfiointiin. Myös pistokkaiden leikkauspinnat olisi voinut vielä liottaa vetyperoksidissa. Itse jätin tämän tekemättä. Mikäli pistokas alkaa mädäntyä, mädäntynyt kohta pitää leikata pistokkaasta pois ja liottaa leikkauspinta vetyperoksidissa. Vetyperoksidia käyttäessä on hyvä muistaa kumihanskat ja mieluusti myös suojalasit. Mikäli vetyperoksidia joutuu iholle, pitää se huuhtoa pois runsaalla vedellä.

Annoin pistokkaiden kuivua pöydällä vajaan vuorokauden. Tämä vähentää pistokkaan mädäntymisvaaraa. Tein pistokkaille perliitistä yksinkertaisen semihydron. Täytin astian huuhdellulla perliitillä ja laitoin astian pohjalle parisen senttiä vettä. Perliitin huuhtelin siivilässä. Laitoin pistokkaat astioineen 50W led keinovalon alle, jonka olen saanut koekäyttöön Vpluxilta. Valo on kylmää (6500K), mikä stimuloi hyvin juurien ja lehtien kasvua. Mikäli pistokkaat säilyvät virkeinä, voi ne istuttaa melko pian ruukkuun. Yleensä kasvuun lähteneet juuret jatkavat kasvuaan nopeasti.

Alla linkit artikkelissa mainittuihin tuotteisiin.

https://www.vplux.fi/fi/product/nestemainen-oxygen-gte-250ml-vetyperoksidi/13380

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-kookoskuitu-high-porosity-cocos/13989

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-perliitti/14003

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvivalaisin-led-ufo-50w-6500k/11864

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-mosswool-rahkasammal-50-x-19-5-x-7cm/11542

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *