Huonekasvit

Kasvivalot ja sähkön nouseva hinta

Sain Tampereen sähkölaitokselta jälleen eilen ilmoituksen, että sähköni hinta kallistuu yli kaksinkertaiseksi. Koska hintaa nostettiin myös noin kuukausi sitten, on sähkön hinta lähes nelinkertaistunut loppukesän aikana. Laskin aikoinaan, että kasvivaloni vievät rahaa alle 20€ kuukaudessa. Nyt summa on aivan eri, kasvivaloja on tullut muutama lisää ja sähkön hinta on noussut huimasti. 80€ kuussa kasvivaloihin kuulostaa jo omaankin korvaan aika huimalta. Niinpä aloitin kasvivalojen suhteen säästökampanjan.

Osa kasvilampuistani on ollut päällä ympäri vuorokauden, koska en ole jaksanut sammutella niitä päivittäin. Moinen leväperäisyys loppui nyt. Näihin muutamiin valaisimiin hankin ajastimet ja ohjasin valon palamaan 9 tuntia päivässä. Iso osa valoista on ollut ajastimien päässä ja valoa kasvit ovat saaneet 10-14 tuntia vuorokaudessa. Säädin ajastimet uudestaan, nyt ne antavat vain 9-10 tuntia valoa päivässä.

Parista pimeimmästä paikasta, kuten keittiön pohjoisikkunalta, poistin kasvit ja kasvivalot kokonaan ja kokosin kasveja enemmän itä-, länsi- ja eteläikkunoille, missä lisävalon tarve on paljon vähäisempää. Lisäksi poistin parista paikasta yhden polttimon, jos polttimoita oli useampi samassa paikassa lähekkäin.

Tänä talvena itäikkunan kasvit saavat tulla toimeen ilman lisävaloa. Ikkunan ulkopuolella on valokate, joka kerää talvella lunta ja näin blokkaa auringonvalon pääsyn itäikkunan kasveille. Ensi talvena valokate pitää pitää lumesta puhtaana, jotta lisävaloja ei tarvita. Pimeimmän ajan kasvit saavat taukoa lannoitteesta ja kastelukin on vähäisempää.

Poistamalla lamppuja, kasveja uudelleensijoittamalla, hankkimalla lisää ajastimia ja säätämällä olemassa olevia ajastimia sain kenties hieman yli 30% pois lamppujen sähkönkulutuksesta. Täytyy tietysti myös huomioida, että asunnossamme käytetään hyvin vähän muita valaisimia, kun kasvivalot ovat päällä. Kovin tyytyväinen en ole vielä tähän säästöön. Eteläikkunat saattavat tänä talvena täyttyä kasveista, joita poistan lisää keinovalojen alta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *