Huonekasvit

Myrkyllisiä huonekasveja

Hyvin monet huonekasvit ovat myrkyllisiä ihmiselle. Kasveista voi saada iho-oireita kosketuksesta tai syötynä suu- ja kurkku- ja vatsakipua, oksentelua, hengitysoireita, ripulointia, päänsärkyä ja huonovointisuutta ja tajunnan hämärtymistä. Yleensä oireet ovat lieviä, huonekasvien takia sairaalahoitoon joutuminen on erittäin harvinaista. Yleensä myrkyllinen kasvi maistuu pahalta, eikä sitä halua syödä paljoa. On kuitenkin yksi kasvi, nimittäin olianteria, joka on tappavan myrkyllinen, eikä sitä suositella ollenkaan kotiin, jossa on eläimiä tai lapsia.

Kaikki vehkakasvit ovat ainakin hieman myrkyllisiä. Vehkakasveja on todella monenlaisia ja ne ovat suosittuja huonekasveja. Vehkakasveihin kuuluvat esimerkiksi alocasiat, köynnösvehkat, muulinkorvat, peikonlehti ja muut monsterat, kulta- ja hopeaköynnökset, kirjolehdet, laikkuvehkat, kirjovehkat ja flamingonkukat ja monet muut.

Joulukukat ovat hyvin usein myrkyllisiä. Ainakin jouluruusu, amaryllis ja hyasintit sekä muut kukkasipulit, orjanlaakerimarjat, joulutähti ja misteli voivat aiheuttaa syötynä myrkytysoireita.

Kasvien maitineste voi myös olla myrkyllistä ja aiheuttaa iho-oireita. Esimerkiksi tyräkkien leikkaamisessa kannattaa kädet suojata kumihanskoilla. Tyräkkien sukuun kuuluvan joulutähden maitinestettä kannattaa myös vältellä.

Muista suosituista huonekasveista myrkyllisiä ovat esimerkiksi anopinkielet, -keihäät ja -hampaat, aloe, muratti, kahvipensas, ihmepensas, fiikukset, atsalea, kliivia, liljat, traakkipuut, jukkapalmu, begoniat ja kolibrinkukka. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Myös kasvien hajut voivat ärsyttää joitakin ihmisiä. Monet kukkivat kasvit tuoksuvat voimakkaasti. Näitä ovat esimerkiksi hyasintti ja anopinkieli. Toisia tuoksut miellyttävät, mutta toiset saavat niistä esimerkiksi päänsärkyä ja/ tai hengitysoireita.

Jos sinulla on pieniä lapsia tai koiria, voi myrkyllisiä kasveja sijoittaa korkealle hyllyjen päälle tai amppeleihin. Kissojen kanssa homma voi olla hieman hankalampaa. Kissalle voi laittaa esimerkiksi ohraa kasvamaan, se saattaa vähentää sen kiinnostusta kasveihin. Kannattaa myös huomioida, että monet ihmiselle vaarattomat huonekasvit voivat olla haitallisia kissalle.

Mikäli epäilee, että joku on syönyt myrkyllistä kasvia, kannattaa ensimmäiseksi soittaa myrkytyskeskukseen. Sieltä saa hyvät neuvot, kuinka kussakin tapauksessa pitää toimia. Lääkekaapissa kannattaa säilyttää lääkehiiltä, jolla myrkytysoireita saa neutraloitua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *