Puutarha

Katetta kasvimaille!

Kaupallinen yhteistyö yhteisöpuutarhoja ja vuokrakasvimaita tuottavan Blokgarden Oy:n kanssa

Tänä kesänä Blokgarden pelasti oman ruokatuotantomme, sillä uuden kodin pihassa ei ole kasvimaata, eikä jotenkaan löytynyt intoa sen perustamiseenkaan. Olen kesäisin tottunut saamaan salaattitarpeet omasta pihasta, joten Blokgardenin vuokrakasvimaat tulivat nyt kovaan tarpeeseen. Kasvimaat tuodaan alkukesästä luomutaimien kanssa pihaan tai parvekkeelle ja haetaan syksyllä pois sadonkorjuun jälkeen.

Helle on aiheuttanut kasvimaille kroonisen janon, vaikka Blokgarden kasvimaissa on pohjalla iso vesivarastotila, joka mahdollistaa pidemmät kasteluvälit. Taimet ovat vasta pieniä, joten kauhulla mietin, paljonko kastelua tarvitsee harrastaa, kun taimet ovat isoja ja niiden veden tarve suurempi. Niinpä aloin miettiä katetta mullan päälle. Katselin netistä vilja-olkea, mutta sitä ei ollut ainakaan äkkiseltään saatavilla järkevää määrää Tampereen alueella.

Lopulta löysin netistä Kekkilän kasvimaakatteen, joka on vaaleaa hamppuolkirouhetta. Kävin hakemassa sitä paketin Hankkijalta. Paketissa on katetta noin viidelle neliölle, joten se riitti hyvin kasvimaille ja sitä jäi myös mansikkaruukun päälle ja pieneen kukkapenkkiin. Pakkaus maksoi noin 15 euroa. Tavara oli siistiä ja tasalaatuista, eikä tuoksunut oikeastaan millekään. Sitä laitetaan kasvimaalle 2-5cm, yleensä niin, että kasvin tyvelle laitetaan ohuempi kerros katetta kuin muualle kasvimaahan.

Sen lisäksi, että kate estää kosteuden haihtumista ja näin vähentää kastelutarvetta, se pitää myös vihannekset ja marjat puhtaina. Kekkilän kasvimaakate käy luomuviljelyyn ja on maatuvaa. Kate myös estää rikkakasvien kasvua ja tämä tuote näyttääkin kivalta kasvimaalla. Kate lisää maassa mikrobien määrää, mikä antaa kasveille lisää kasvuvoimaa ja kestävyyttä.

Katteeksi voi Kekkilän kasvimaakatteen tilalta laittaa vaikka olkea, sahanpurua, pahvia, sanomalehteä tai mitä nyt ikinä keksiikään. Myös ruohosilppu toimii, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei sen mukana tule kuljettaneeksi etanoita tai kotiloita kasvimaalle. Katetta voi lisätä kasvukauden aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *