Huonekasvit

Saviruukku vai muoviruukku?

Se kannattaako kasville laittaa saviruukku vai muoviruukku, riippuu monesta asiasta.

Ensimmäisenä voi miettiä, millainen ruukku miellyttää silmää. Toiset pitävät lasittamattomien saviruukkujen terrakotta-väristä ja toiset eivät. Saviruukut myös patinoituvat käytössä; ulkopintoihin voi kerääntyä kivennäisjäämiä, jotka tekevät valkoisia raitoja ja läikkiä ruukun pintaan. Kaikki eivät patinasta pidä, itse tykkään saviruukkujen kuvioinneista. Muoviruukkuja on saatavilla monen värisiä ja malleissakin on enemmän vaihtoehtoja. Muoviruukun voi myös laittaa suojaruukun sisään, jolloin vain taivas on rajana suojaruukkujen malleissa, materiaaleissa ja väreissä. Kasvi kannattaa aina istuttaa pohjareijälliseen ruukkuun, jotta kastelun yhteydessä liika vesi pääsee ulos ruukusta.

Saviruukku on painavampi, kuin muoviruukku. Tämä tarkoittaa sitä, että muoviruukku pysyy huonommin pystyssä ja tippuu helpommin hyllyltä alas, mikäli kasvi kasvaa toispuoleisesti tai jos esimerkiksi kissa käy kasvilla leikkimässä. Oikein isoille kasveille, joille pitää laittaa iso ruukku, on järkevää valita muoviruukku, jotta kasvia olisi kevyempi siirrellä. Iso saviruukku painaa paljon. Kaupasta on paljon kevyempi roudata kotiin muoviruukkuja kuin saviruukkuja.

Saviruukku hengittää (Poislukien lasitetut saviruukut), toisin sanoen saviruukussa oleva kasvupohja kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa. Tämä saattaa olla ongelma paljon vettä kuluttavilla kasveilla; saviruukussa kasvia saa kastella jatkuvasti. Janoiset kasvit, kuten kiinanruusu ja värinokkonen kannattaa laittaa muoviruukkuun ja kuivemmassa viihtyvät, kuten kaktukset kannattaa laittaa saviruukkuun. Mikäli olet sarjahukuttaja ja kastelet kasveja helposti liian usein, hyvä valinta on saviruukut. Jos taas olet laiska kastelija, järkevää on laittaa kasvit silloin muoviruukkuun. Muoviruukut ovat myös hyvä valinta, mikäli reissaat paljon ja kasvit joutuvat olemaan pidempiä aikoja kastelematta.

Valintaan vaikuttaa myös hinta. Saviruukut ovat yleensä melko edullisia, muoviruukuissa hintahajontaa on enemmän. Muoviruukkuja löytyy sekä edullisia että hintavampia. Mikäli ostat suojaruukun muoviruukulle, menee rahaa enemmän kuin saviruukkuihin. Välttelen savisia aluslautasia, sillä ne imevät itseensä vettä, kostuvat ja voivat jättää jäljen tasolle, missä kasvi seisoo. Huomaathan myös, että lasitettu saviruukku ei hengitä ja toimii kuin muoviruukku kuivumisen suhteen.

Muovin ja saven lisäksi ruukkuja on esimerkiksi lasisia, metallisia ja kankaasta tehtyjä. Lasi- tai metalliruukku ei hengitä, kun taas kangasruukku hengittää.

(1) Kommentti

  1. Olen ”vannoutunut” saviruukkujen käyttäjä. Kasvini ovat suuria ja ruukut myös, halkaisija useita kymmeniä senttejä. Jouduin luopumaan periaatteestani töissä, jotta lomani aikana kasvini eivät kuole. Siellä käytän isoja altakasteluruukkuja, joihin mahtuu useita litroja vettä. On pitänyt opetella niidenkin käyttö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *