Huonekasvit

Juhannusprojektina avoin kasviterraario, osa 1

Pohjatyöt

Minulla on jo pitkään ollut eteisessä terraarioksi sopiva boxi, jonka isäntä pelasti jostain. Olen suunnitellut istuttavani laatikkoon kasveja. Lootassa ei ole kantta, joten en saa siihen trooppista suljettua terraariota, mutta hauskan kasvi-asetelman siihen saa silti. Toisin sanoen laatikossa ei ole paljoakaan kosteampaa, kuin huoneilmassakaan. Toki kannen olisi voinut jostain askarrella, mutta avoimeen terraarioon voi istuttaa hieman kuivemmassakin viihtyviä kasveja.

Ensin laitoin terran pohjalle ohuen kerroksen hydrosoraa. Hydrosoran tilalle olisi käynyt mikä vain kevytsora. Soran seasta on helppo nähdä kastellessa veden korkeus laatikon pohjalla, jotta terraa ei tule vahingossa kasteltua liikaa. Soran olisi voinut pestä juoksevalla vedellä ennen terran pohjalle laittoa, mutta itseltä se pääsi unohtumaan.

Soran päälle laitoin tiheää hyönteisverkkoa laatikon pohjan kokoisen palan, jotta kasvupohja ei sekoitu hydrosoran kanssa.

Kasvupohjaksi laitoin kookoskuitua (Bioproffa), kaarnaa (orkideamulta), perliittiä ja hydrosoraa. Kookosta laitoin seokseen reilu puolet ja loput muita aineksia. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös multaa ja hydrosoran tilalta jotain muuta kevytsoraa. Levitin ensin kasvupohjaa 5-10 cm paksuudelta. Sen jälkeen aloin tehdä pinnanmuotoja ja korkeuseroja, jotta terrasta tulisi mielenkiintoisempi katsella. Yhteen terran nurkkaan kasasin kasvupohjasta ”ylängön”. Paksuimmillaan kasvupohjaa tuli 15 cm kerros.

Keräsin talomme pihasta jotakin sammalta, jonka pesin kuumalla vedellä. Tämä siksi, että sammalen seassa olevat mahdolliset tuholaiset, kuten etanat kuolisivat. Koska ulkona oli ollut pitkään kuivaa, jätin sammalet veteen lillumaan muutamaksi tunniksi, jotta ne vettyisivät kunnolla. Asettelin vettyneet sammallevyt ”ylängön” rinteeseen. Sammallevyjen välit jäivät hieman rumiksi, mutta päätin tehdä asialle jotain hieman myöhemmin.

Koska terraario on päältä avoin, en tilannut vielä hyppyhäntäisiä. Hyppikset ovat pienen pieniä, usein valkoisia ötököitä, jotka syövät muun muassa homeita. Kun niitä lisää terraarioon, se ei mene homeeseen. Luulen kuitenkin, ettei avonaisessa terraariossa nouse kosteus niin korkeaksi, että homeet olisivat ongelma. Mikäli hometta tulee, tilaan hyppikset hoitamaan asian.

Keräsin pihaltamme litteitä kiviä. Asettelin kivet ”ylängön” rinteeseen portaiksi. Lopuksi kastelin sammalen vielä kerran. Kun pohjatyöt oli tehty, oli aika alkaa miettiä terraan kasveja. Siitä enemmän seuraavassa jutussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *