Huonekasvit

Juhannusprojektina avoin kasviterraario, osa 2

Kasvien istutusta ja koristelua

Kun olin saanut kasvupohjan paikoilleen terraan, asettelin Zoo- nettikaupasta tilaamani matelijoiden juoma-altaan lammeksi kasvupohjan päälle pieneen minipuutarhaani. Allas olisi voinut olla syvempi, sillä sen mataluuden johdosta sitä joutunee täyttämään päivittäin. Hetken allasta katseltuani, tulin siihen johtopäätökseen, että allas on paljon rumempi kuin nettikaupan kuvassa. Päätin tehdä altaalle liiman ja pikkukivien avulla kivireunuksen ja altaasta tulikin paljon paremman näköinen. Haluaisin vielä vaihtaa altaan väriä keltaisesta siniseksi, mutta nyt en jaksanut miettiä käytännön toteutusta. Niinpä allas jäi nyt vielä keltaiseksi.

Kasasin kasvupohjasta yhteen terran kulmaan ”ylängön”, jonka rinteeseen tein pihamaalta kerätyistä kivistä portaat ja vuorasin rinteen sammallaatoilla kotipihasta. ”Ylängon” laelle istutin hieman kuivemmasta pitäviä kasveja. Tämä siksi, että korkealla oleva kasvupohja on kuivempaa kuin alhaalla oleva. Istutukseen pääsi Crassula swaziensis variegata, pari Aloe Veran alkua ja pylvästyräkin pistokas. ”Ylängön” rinteeseen sammallaattojen rakoihin istutin samettilehden ja kultaköynnös Manjulan.

Keräsin pihaltamme keltamaksaruohoa ja ja istutin niitä altaan ympärille. Koska rinteen sammallevyjen väliin jäi niihin istutetuista kasveista huolimatta useampia rumia rakoja, istutin maksaruohoa myös näihin rakoihin. Keltamaksaruoho on viittä vaille kukkimassa, joten toivottavasti saan pian kauniisti kukkivan minipuutarhan. Tein litteistä kivistä polun ”ylängön” portailta altaalle. Lisäilin sammalta myös tasamaalle, kuten tekemäni polun reunoille.

Terran takaseinän läheisyyteen istutin Philodendron brantianumin, joka tekee ainakin minulla pieniä lehtiä ja pienen pienen muulinkorva Godzillan, joka on kompaktin kokoinen muulinkorva. Altaan viereen pääsi punalehti. Istutin terraan myös Oxalis vulcanicolan, keltapunalehden, Monstera siltepecanan ja minikasvuisen siroliuska-aralia Janinen. Yritin valita terraan pienilehtisiä kasveja.

Lopuksi peittelin ”ylängön” ylätasanteen palmumix- kasvupohjalla, jossa on lecasoramursketta, kaarnaa ja seramista. Samaa seosta laitoin myös kivipolun kivilaattojen alle, maksaruohojen sekaan ja alueille, joihin en ollut laittanut sammalta. Näin minipuutarhaan tuli hieman väriä. Aivan viimeiseksi harjasin vanhalla hammasharjalla sammalet ja kivet puhtaaksi kasvupohjasta ja palmumixistä. Sumuttelin kasvit runsaalla vedellä ja kaadoin kaikkien kasvien juurelle lannoitevettä. Jatkossa yritän muistaa sumutella sammalta ahkeasti, jotta se pysyy kosteena. Seurailen miten kasvit lähtevät kasvuun ja lisään terraan kasveja, mikäli sinne jää aukkokohtia.

Laitoin minipuutarhaan vielä koristeeksi pari kivenmurikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *