Huonekasvit

Samettilehden siistiminen

Samettilehteni elelee eteläikkunalla. Kasvi kasvaa semihydrossa hydrosorassa. Kasvi on siis istutettu reijälliseen ruukkuun, joka on täytetty pelkällä hydrosoralla. (Mikä tahansa kevytsora käy.) Reikäruukku on sijoitettu hieman isompaan umpiruukkuun, jonka pohjalla pidetään vettä. Vesi nousee kapillaari-ilmiön avulla ylös kasvin juurille.

Yleensä veden annetaan ulkoruukusta hetkeksi loppua kasteluiden välissä, mutta samettilehti, varsinkin eteläikkunalla, tarvitsee paljon vettä ja hetkellinenkin ruukun kuivuminen saa kasvin voimakkaasti riippumaan. Omalleni on käynyt niin useamman kerran, eivätkä kaikki varret ole nousseet kunnolla uudestaan ylös veden lisäämisen jälkeen. Kasvi kasvaakin nyt melko oudosti roikkuen joka suuntaan.

Viimeaikoina samettilehteni on myös alkanut tehdä todella pitkiä varsia, jotka seikkailevat muiden kasvien seassa. Osa varsista sojotti myös kulkuväylälle ja häiritsi ohikulkua. Niinpä nostin koko komeuden keittiön pöydälle trimmattavaksi. Kasvin kaivelu muiden kasvien seasta ei ollut mikään helpoin homma, sillä pisin oksa oli reilusti yli metrin mittainen ja kiemurteli piikikkäiden tyräkkien ympärillä.

Katselin sekasotkua hetken keittiön pöydällä ja mietin jo koko kasvin alasleikkuuta. En kuitenkaan raaskinut tehdä niin, vaan tyydyin kasvin rajuun trimmaamiseen. Ensin poistin kaikki huonokuntoiset lehdet ja niitä olikin kasvuston kätköissä useampia. Kasvi oli juuri kukkinut, joten poistin myös kuihtuneet kukat. Sitten katkaisin kaikki pitkiksi venähtäneet ja pitkälle alaspäin riippuvat varret.

Ennen kasvin takaisinlaittoa ikkunalleen, vein kasvin suihkuun. Näin kasvi pääsi eroon pölystä ja hydrosora tuli huuhdeltua lannoitejäämistä. Koska kasvi on nukkapintainen, jää lehtiin helposti kosteutta muhimaan. Ravistelin kasvin reippaasti pesun jälkeen ja laitoin tuulettimen eteen kuivumaan puoleksi tunniksi. Luonnossa kuivaamisen hoitaa sateen jälkeen tuuli. Kasvi jäi vieläkin hieman huolettoman näköiseksi, mutta en antanut sen häiritä itseäni.

Pesin myös umpiruukun puhtaaksi. Pitkistä varsista otin latvapistokkaat ja muutaman varsipistokkaan veteen juurtumaan. Yleensä samettilehti juurtuu nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *