Huonekasvit

Kasvimailla tapahtuu

Kaupallinen yhteistyö Blokgarden Oy:n kanssa

Muutama viikko sitten sain pihaani Blokgarden kasvimaat. Yritys toimittaa keväisin kasvimaita taimineen yksityisille henkilöille ja yhteisöille. Kasvimaat haetaan syksyllä sadonkorjuun jälkeen pois ja kasvinjätteet kompostoidaan seuraavan satokauden mullaksi.

Omiin kasvimaihin valikoitui kasveiksi kurkku, kesäkurpitsa, chili, kaksi erilaista tomaattia, salaattia, mangoldia, yrttejä ja samettilehteä. Samettilehti sopii hyvin mausteeksi salaattiin, mutta sen myös sanotaan karkoittavan tuholaisia.

Chilissä oli jo tullessaan paljon raakileita kuten tomaateissakin. Vielä ne eivät kuitenkaan ole täysin kypsyneet. Kaksi tomaatin taimea on helppohoitoista matalakasvuista pensastomaattia mutta kaksi muuta tomaatintaimea on pitänyt tukea kasvitukeen. Pensastomaatissa ei ole ollut varkaita, eli turhia ja poistettavia versoja, jotka kasvavat varresta, mutta kahdesta muusta tomaatista niitä on saanut poistaa. Varkaat poistetaan, jotta kasvilla ei mene energiaa niiden kasvattamiseen.

Kesäkurpitsat ovat kasvattaneet isoja lehtiä ja toinen on aloittanut kukinnan. Myös kurkuissa on jo kukkia. Kurkkuja kasvimaissa oli viisi taimea, mutta yhden onnistuin katkaisemaan, kun kastelin kasvimaat letkulla ja veden voima oli liikaa pienen taimen varrelle. Rosmariini ei ole vielä lähtenyt kasvuun, mutta basilika on kotiutunut hyvin ja kasvaa innokkaasti.

Salaattia olen jo kerännyt kasvimailta muutamalle aterialle ja mangoldistakin olen saanut salaattiainesta. Mangoldi on mahtava kasvi; maku on hieman suolainen, se kasvaa nopeasti, satoa voi kerätä koko kesän ajan ja lisäksi se säilyy jääkaapissa pitkään rapeana toisin kuin tavallinen salaatti.

Kasvimaissa on pohjalla vesitila, joka täyttyy kasvimaita kastellessa. Kunnon kastelun jälkeen kasvimaat ovat pärjänneet helteilläkin useamman päivän kastelematta. Toki taimet ovat vielä melko pieniä, joten vedenkulutus varmasti lisääntyy kesän mittaan. Lomareissun ajaksi kasvimaat voi nostaa varjoon, jolloin niiden vedenkulutus pienenee oleellisesti. Ostin kasvimaille katteeksi Hankkijalta säkin hamppurouhetta. Rouhe estää veden haihtumista kasvimaan pinnalta, mikä taas vähentää kasteluntarvetta. Olen ollut hamppurouheeseen oikein tyytyväinen.

Olen antanut kasveille noin kerran viikossa lannoitevettä. Ensin kastelen kasvimaat letkulla ja sitten kaadan lannoiteveden kastelukannulla. Lannoitteena on ollut Atamin Premium Plant Powder Coco Nutrient, joka on tarkoitettu kookoskasvupohjalle, mutta hyvin se on näyttänyt toimivan myös mullassa.

Alla linkki Blokgardenin luo:

https://www.blokgarden.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *