Huonekasvit Puutarha

Lämpömatto edistää itämistä, juurtumista ja kasvua.

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Sain Vplux Oy:ltä koekäyttöön Hortosolin 50cm x 30cm lämpömaton. Lämpömatto on suunniteltu eläinterraariota varten, mutta nyt tarkoituksena olisi hyödyntää sitä itämisen ja juurtumisen tehostajana ja lämpötilan nostoon kasviteltassani. Lämpömatto nosti puolessa vuorokaudessa telttani lämpötilaa noin neljällä asteella, mikä oli juuri sopiva lämmön nousu. Ennen lämpömattoa teltassa oli hieman yli +21°C ja lämpömaton jälkeen lämpötila oli hieman yli +25°c.

Lämpömaton päälle asettelin kylvämäni hyötykasvit, jotka olisi tarkoitus siirtää taimina vesiviljelmään, jonka myös sain koekäyttöön Vpluxilta. Pöydällekin mahtuvasta Wilma mini vesiviljelyjärjestelmästä on tulossa tarkempaa juttua myöhemmin. Kylvin vesiviljelmää varten hernettä, salaattia ja kaalia. Tarkoituksena olisi kokeilla myös viherkasvien juurruttamista vesiviljelmässä.

Kylvämistä helpottamaan ja itämistä nopeuttamaan sain Vpluxilta Rootit kylvösieniä. Niissä itäminen on nopeaa ja sienet ovat biohajoavia. Ne eivät sotke, joten niihin kylväminen on helppo tehdä missä vain kotona. Sienien mukana tulee kaksiosainen muovinen tarjotin, jossa oli paikat sienille ja alusastia. Olen hyödyntänyt näitä astioita kylvöissä, täyttämällä ne kookoksella tai kookos-perliitillä ja istuttamalla niihin siemeniä. Näin ei tuotteesta tule niin paljon muovijätettä. Sienet imevät itseensä todella paljon vettä. Ne kannattakin laittaa ennen kylvämistä kellumaan vesiastiaan ja vettymään. Sienet pysyvät pitkään kosteina myös lämpömaton päällä. Laitoin kuitenkin muovisen tarjottimen kirkkaan muovipussin sisään, jotta sienet varmasti pysyvät kosteina. Sieniä voi käyttää myös pistokkaiden juurruttamiseen.

Lämpömatossa ei ole termostaattia, joten matto on melko lämmin. Laitoinkin sen ajastimella olemaan päällä puoli tuntia kerrallaan ja pois päältä aina puoli tuntia kerrallaan. Näin matto ei kuumenna kylvöjä liikaa. Myös ajastimia löytyy Vpluxin valikoimasta.

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvualusta-rootit-24-plugia/180573_391

https://www.vplux.fi/fi/product/hortosol-lammitysmatto/152563

https://www.vplux.fi/fi/product/vesiviljelyjarjestelma-wilma-mini-8-1-6l/157129

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvatusteltta-homebox-vista/239717

https://www.vplux.fi/fi/product/kasvihuonevalaisin-led-ufo-50w-6400k/11864

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *