Vuorokaudessa on jo enemmän pimeitä tunteja kuin valoisia. Kasveihin tämä vaikuttaa siten, että kasvu alkaa hidastua. Lisävaloilla kesää voi pidentää, mutta varsinkin pelkän luonnonvalon varassa olevien huonekasvien valon saanti vähenee nyt joka päivä. Valon määrää voi myös lisätä siirtämällä kasveja eteläikkunalle, missä valoa vielä riittää melko hyvin.
Kun valon määrä vähenee, kasvien kasvu hidastuu tai pysähtyy. Uudet lehdet ovat myös pienempiä kuin kesällä. Osa kasveista voi myös mennä talvilepoon ihan kokonaan ja kuolettaa kaikki lehtensä talven tullen. Tällaisia kasveja ovat muun muassa alocasiat ja caladiumit. Lisävalolla voi yrittää estää talvilepoon menon.
Kun kasvien kasvu hidastuu syksyllä, pitää myös lannoitusta vähentää reippaasti. Itse annan keskikesällä lannoitetta jopa joka kastelulla, kun taas syksyllä syyskuun alusta alkaen korkeintaan joka toisella kastelulla. Kun mennään lokakuun puolelle, vähennän lannoitteen annostelun puoleen. Marraskuusta helmikuulle lannoitan vain kasveja, jotka ovat lisävalon alla ja kasvavat. Annan silloin lannoitetta joka toisella kastelulla. Lannoitteena käytän Puutarhan Kesää tai Nekon Kasviravinnetta.
Vien kasvit parin kuukauden välein suihkuun, jotta mahdolliset lannoitejäämät huuhtoutuvat pois kasvupohjasta. Suihkujen jälkeen olen sekoittanut kasvupohjan pintaan matokakkaa. Se ei ole varsinaisesti lannoite, vaan maanparannusaine, mutta se sisältää myös jonkin verran ravinteita. Matokakasta löydät lisätietoa blogista hakusanalla ”matokakka”
Olen lisäksi antanut huonekasveille ympäri vuoden merilevää silloin tällöin. Merilevä parantaa kasvien vastustuskykyä ja talvenkestävyyttä ja tarjoaa myös jonkin verran ravinteita.
Uutena lannoitteena mukaan on tullut Bokashi- nestettä, jota saan silloin tällöin ystävältäni. Itselläni ei Bokashi- kompostoria vielä ole, mutta se on kyllä jossain vaiheessa ostoslistalla. Lisää tietoa Bokashi-nesteestä löydät blogista hakusanalla ”Bokashi”.