Huonekasvit

Mittaa puhelimella saako kasvisi tarpeeksi valoa!

Koska kasveja on tullut viime aikoina paljon lisää, alkaa niitä olla vähän siellä sun täällä. Varsinkin olohuoneen kaikki nurkat pursuilevat kasveja. Pimeään makuuhuoneeseenkin on eksynyt muutama varjossa selviävä. Kylpyhuoneessa tönöttää pari kasvia kasvilampun alla, kuten ruokailutilan vieressä olevalla pimeällä tasollakin.

Näin kesällä kaikki kasvit tuntuvat olevan tyytyväisiä paikkoihinsa ja auringon sekä lisävalon määrään. Kasvit kasvavat kohisten ja näyttävät värikkäiltä ja reheviltä. Mielessäni kuitenkin pähkäilin, kuinka olohuoneen itäikkunan valo mahtaa riittää pimeimpään aikaan talvella, ikkunalla on kuitenkin useampi valoa rakastava kasvi. Entä makuuhuoneen valomäärä talvella, kun sälekaihtimet ovat rikki, eikä niitä saa nostettua ylös? Paljonko kasvi edes valoa oikein tarvitsee? Menin tutkimaan asiaa netistä ja törmäsin heti keskusteluun, jossa mainittiin Luminous meter.

Mikä ihmeen Luminous meter? No tietenkin applikaatio puhelimeen, jonka avulla voi mitata luxien määrän esimerkiksi tietyssä kohdassa huonetta. Lisäksi se kertoo valon värispektrin. Kasveille hyödyllisiä ovat sininen ja punainen valo. Applikaatio latautui viidessä sekunnissa ja toimi todella hyvin. Ainoa hankaluus oli, että valon määrää mitattiin puhelimen näyttöpuolella, mistä myös piti katsoa mittaustulokset. Se oli aika ajoin hieman hankalaa. Samankaltaisia applikaatioita löytyi useampi, mutta tämä oli etsintöjeni perusteella ainoa, joka kertoi myös värispektrin.

Koko loppu päivähän siinä sitten meni pitkin kämppää pyöriessä, puhelin ojossa. Ja mielenkiintoista tietoa tuli valosta asunnossamme ja varsinkin sen vähyydestä. Kasvit tarvitsevat kasvista riippuen minimissään valoa noin 1000 luxia 10:n tunnin ajan vuorokaudessa. Aika nopeasti selvisi, että monessa paikkaa tulee olemaan talvella liian pimeää kasveille, mikäli haluaa niiden kasvavan.

Itäikkunalla olevat kasvit saivat iltapäivälläkin tarvittavan määrän valoa, vaikka aurinko ei suoraan paistakaan kuin aamusta. Kuitenkaan talvella ikkunan toisessa päässä olevat kasvit tuskin saavat tarpeeksi valoa. Joutunen ostamaan olohuoneeseen yhden tai kaksi katosta roikkuvaa lamppua, joilla voin lisävalaista muun muassa peikonlehden, ihmepensaan, kirjavan siroliuska-aralian ja muut valon rakastajat.

Yllätyksekseni kuitenkin esimerkiksi kolmen metrin päässä itäikkunasta luxeista ei ollut iltapäivällä tietoakaan, vaikka ikkunat ovat todella suuret. Olin sijoittanut muutaman pimeämmässä viihtyvän kasvin ikkunaa vastapäätä olevalle seinustalle. Näin kesällä kasvit pärjäävät paikassa, koska saavat aamupäivällä suoraa paistetta hetken verran, mutta talvella paikassa ei millään riitä valo edes traakkipuulle ja palmuvehkalle, varsinkin, jos ikkunalla olevat kasvit kasvavat kesän aikana kovin isoiksi.

Tajusin myös, että yhdet kasvilamppuni olivat aivan liian kaukana kasveista. Luxit laskivat nopeasti, kun puhelinta siirsi yhtään kauemmas lampuista. Ymmärsin myös, että pienitehoiset lamppuni eivät tuota kasveille tarpeeksi valoa, vaan minun on löydettävä tehokkaampi polttimo, sillä luxit jäivät 700:an, vaikka lamppuja laski alaspäin. Tavalliset kotimme yleisvalaisimet eivät myöskään kasveja auttaneet. Metrien päässä kattolampuista luxeja oli enää muutamia kymmeniä. Positiivisiakin yllätyksiä tuli. Taulun taakse tunnelmavaloksi laitettu led-nauha helli alapuolellaan olevia kasveja 3000:lla luxilla ja valospektristä löytyi ihan kivasti punaista ja sinistä valoa.

Suoraan auringon paisteeseen ikkunan läpi suunnattuna luxeja oli reippaasti yli 20000, joten aurinko on aika ylivertainen mihinkään muuhun valonlähteeseen verrattuna. Pienikin hetki suorissa auringonsäteissä antaa kasveille hurjasti valoa yhteyttämiseen.

Luminous meter oli hyvä löytö, sillä se kertoi totuuden kotimme valaistusoloista kasvien kannalta. Iso osa kasveista olisi voinut huonosti ensi talvena, mikäli en olisi alkanut valon määriä mittailemaan. Koska olen sattuneesta syystä lähiaikoina menossa kasvilamppukauppaan, kasvivalaisimista on tulossa tarkempaa juttua jossain kohdin myöhemmin. Ajattelin koeajaa useampaa mallia polttimoita, joten kerron sitten kokemuksia.

(5) Kommentit

 1. Paludarium says:

  Hei! Kiitos kiintoisasta sovellusvihjeestä, lataan itsekin tuon Luminous meterin heti! Huomaathan kuitenkin jutuissasi, että tuo sovellus mittaa lukseja (lx), ei lumeneita. Kerrot esimerkiksi kasvien valontarpeen olevan 1000 lumenia, mutta ainakin Kekkilän sivuston mukaan valontarve on 1000 luksia. Kerrot tosi hyvin tuosta, miten valon määrää voi tutkia viemällä puhelinta kauemmas valonlähteestä ja oikean mittayksikön käyttäminen selventää asiaa vielä paremmin! Hyvää ja valoisaa alkanutta vuotta!

  1. Hanna says:

   Hieman on mulla epäselvää lumenin ja luxin ero, täytyypä hieman tarkentaa. Mutta hyvä, että muuten juttu kiinnosti!

   1. Paludarium says:

    Semmoista vielä kysäisisin, että onko tuo appi Androidille? Koetin iPhonella innoissani ladata tuon, mutta just tuon nimistä ei löytynyt, lähimmäs oli LuminosMeter eikä se oikein tunnu tahtovan toimia 🤔 No, jatkan pläräämistä, eiköhän iPhonelle joku toimiva löydy. Tämä tämmöinen olisi niin hyvä!

    Ja noista lumeneista/lukseista sen verran, että lumenit on se valovirta, jonka lamppu tuottaa, ja luksit mittaa sitä valon määrää, joka osuu kohteeseen. Ja se tietenkin vähenee lampusta kauemmas liikuttaessa, vaikka se lampun tuuttaama lumenimäärä ei siinä tietenkään vähenekään. Jos nyt oikein muistan, niin 1 luksi on 1 lumenin verran valoa neliömetrille 🤔 Eli jos etäisyys lampusta muuttuu, lampun valaisevat neliömäärät kasvavat tai vähenevät ja vastaavasti luksimäärä sille alalle vähenee tai kasvaa.

 2. Mielenkiintoista.

  1. Hanna says:

   Eikö olekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *