Huonekasvit

Lehtien kiillotus

Kasvien lehdet kannattaa pyyhkiä veteen kastetulla pehmeällä liinalla pari kertaa kuukaudessa. Kasvin voi toki viedä myös lämpimään suihkuun tai upottaa veteen. Pöly ja ilman epäpuhtaudet saavat lehdet näyttämään harmailta ja kasvin yhteyttämiskyky vähenee. Myös sumuttelusta voi jäädä ikävännäköisiä kalkkijäämiä lehtien pintaan. Pelkkä vesikin tepsii lehtien puhdistamiseen, mutta entä kun haluat lehdet oikein kiiltäviksi ja hyvinvoivan näköiseksi esimerkiksi kuvaamista varten? Siihen on useita konsteja ja aineita. Kaupan valmiit kiillotussuihkeet ja -aineet jätän tässä huomioimatta ja keskityn tavallisiin lähes jokaisen kaapista löytyviin aineisiin.

Otin koekaniiniksin ison peikonlehteni, jossa lehtiä piisaa kaikille eri kiillotus -vaihtoehdoille ja jonka lehdet kaipasivat puhdistusta. Ensin laitoin puhtaaseen, kostutettuun siivousliinaan tipan mäntysuopaa, joka sekä kiillottaa lehden, että häätää samalla mahdollisia tuholaisia. Mäntysuovalla lehti tuli melko kiiltäväksi, mutta se jätti lehden aavistuksen verran tahmeasti.

Seuraavaksi kokeilin olutta, jota suositeltiin jossain nettiartikkelissa. Valitsin kaupassa vahvaa olutta ajatellen, että mitä enemmän alkoholia oluessa on, sitä paremmat puhdistusominaisuudet siinä on. Mielestäni oluella ei ollut kovin suurta kiillottavaa vaikutusta. Oluen lisäksi kokeilin myös kirkasta alkoholia elikästensä vodkaa. Lehdet varmasti puhdistuivat pölystä ja saasteista ja mahdolliset ötökät kuolivat, mutta kovin kiiltäväksi eivät lehdet tulleet. Suosittelen siis alkoholien osalta niiden juomista pyyhinnän sijasta.

Joskus muistan kuulleeni, että maidolla kannattaa pyyhkiä lehdet, jos niistä haluaa kiiltävät. Hieman epäuskoisena kaadoin kevytmaitoa siivousliinaan ja aloin pyyhkiä lehteä. Yllätyksekseni lehdestä tuli mielestäni todella kiiltävä, verrattuna esimerkiksi oluella pyyhittyyn lehteen.

Mikäli ei halua käyttää eläinperäistä kiillotusainetta, toinen hyvä vaihtoehto on banaaninkuoren sisäpinta. Pyyhin lehden banaaninkuorella ja kas kummaa, lehdestä tuli todella kiiltävä. Kuorella pyyhkiminen oli ensin hankalaa, kunnes tajusin leikata kuoresta paloja, joilla kiillotuksen tein. Parasta banaanin käytössä on, että siten saa banaanin kuoretkin hyödynnettyä.

Seuraaviin kolmeen lehteen kokeilin eri öljyjä. Pyyhin kasvit ensin veteen kastetulla liinalla. Luomulaatuiset oliiviöljy, rypsiöljy ja kookosöljy kiillottivat lehdet todella kauniisti. Yritin levittää liinalla öljyä lehdille niin vähän kuin mahdollista, jotta ne eivät jäisi tahmeaksi. Siinä onnistuinkin oikein hyvin. Öljyjen välillä ei ollut eroja kiillottavuudessa. Luomu-kookosöljy tuoksui kuitenkin ehdottomasti parhaalta, joten päädyn suosittelemaan sitä vaihtoehtoa öljyistä.

Oluella pyyhitty lehti ei paljon kiiltele.
Sama lehti öljyämisen jälkeen.

Netistä luin, että majoneesi kiillottaa lehdet loistavaksi. Meillä oli aitoa Hellmansin majoneesia kaapissa, joten päätin kokeilla. Majoneesin levittäminen ohuesti oli todella sottaista ja vaikeaa, mutta lopputulos oli hieno ja kiiltävä. Kiilto ei kuitenkaan ollut samaa tasoa öljyjen antaman kiillon kanssa.

Päädyin lopulta öljyämään kaikki lehdet kookosöljyllä. Koska öljy lehden pinnalla ei ole kasville hyväksi, vaan saattaa vaikeuttaa kasvin yhteyttämistä, kaadoin öljyä vain yhden tipan siivousliinaan ja pyyhin sillä lehdet vain päälipuolelta. Lopuksi pyyhin lehdet läpikotaisin puhtaalla, kuivalla käsipaperilla, jotta lehtien pinnoille ei jäänyt liikaa öljyä. Parasta öljyämisessä oli, että omat kädetkin saivat samalla kosteutusta. Se, kuinka paljon öljy vaikuttaa negatiivisesti kasviin ja esimerkiksi yhteyttämiseen, selvinnee varmaan minulle myöhemmin. Mikäli kasvi ottaa itseensä öljyämisestä, raportoin siitä sitten tänne tulevissa postauksissa.

Edit 8.7.2020 kolmisen viikkoa kiillotuksesta. Lehdet ovat pysyneet kiiltävinä, en ole pyyhkinyt pölyjä öljykiillotuksen jälkeen, koska ei ole tarvinnut. Kasvi voi hyvin, eikä kärsinyt öljykäsittelystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *