Puutarha

Näköeste retkisängystä, humalasta ja ruusupavusta

Meillä on takapihalla suuri katettu terassialue, jonne mahtuu grilli, ruokapöytä ja oleskeluryhmä. Näkyvyys naapuripihoilta on melko hyvin peitossa pensaiden ja sivuseinän johdosta, joten terassi on mukavan suojaisa. Yhden naapurin pihan ruokailuryhmään on kuitenkin terassiltamme suora näkyvyys. Aloinkin miettiä terassin seinän jatkoksi jotain näköestettä, jolla estäisin näkyvyyden naapuriin. Oikeastaan en miettinyt mitään muuta näköestettä kuin kasveilla tehtyä näköestettä. Paikka on melko aurinkoinen, joten kasvien tuli kestää myös paahdetta.

Mietin pitkään parimetristä raudoitusverkkoa pystyyn terassin seinän jatkeeksi. Idea jäi kuitenkin ajatuksen tasolle, sillä verkolle olisi pitänyt tehdä jonkinlainen tukirakennelma/ kehys, enkä saanut päätettyä, millainen sen olisi pitänyt olla. Mietin myös, että miten saan rakennelman pysymään pystyssä.

Talomme varastoa järjestellessäni, silmäni osuivat patjattomaan retkisänkyyn. Sininen retkisänky oli muuten hyvässä kunnossa. Roudasin sängyn ulos ja avasin sen pitkäksi. Hetken mallailin sitä paikoilleen, avasin siitä jalat ja laitoin sen nojaamaan jaloistaan talomme katolle vieviin tikkaisiin. Päätinkin laittaa retkisängyn kiinni jaloistaan tikkaisiin nippusiteillä. Näin sängystä tuli tukeva. Alareunaa kaivoin hieman maan sisään ja kitkin sängyn reunan ympäriltä rikkaruohot.

Kaivoin sängyn alareunan vierestä pari lapiollista vanhaa maata pois tunkiolle ja tein istutuskuopan. Kuopan toiseen laitaan päädyin laittamaan humalan. Humala on tiiviskasvuinen köynnös, joka kasvaa nopeasti. Tullessaan humala oli noin 50 cm korkea, nyt kolmisen viikkoa myöhemmin pituutta on yli 2 metriä. Olen latvonut osan versoista, jotta humala haarautuisi. Jatkossa pitää huolehtia, ettei humala tuki katolle vieviä tikkaita.

Koska en uskonut humalan estävän näin ensimmäisenä vuonna tarpeeksi näkyvyyttä naapuriin, istutin sen kaveriksi istutuskuopan toiseen päätyyn ruusupapua. Ruusupapu on korkea, runsaslehtinen ja nopeakasvuinen. Sen papuja voi syödä ryöppäämisen jälkeen. Kaikki neljä papua jotka kylvin, lähtivät parissa päivässä kasvuun ja viikon iässä taimet sai jo sidottua narulla kiinni retkisängyn pohjajousiin. Papuja olisi voinut esikasvattaa ensin sisällä, mutta päädyin lämpöisten sääennustuksien takia kylvämään pavut suoraan avomaalle. Kun olin kiinnittänyt pavut sänkyyn langalla, ne alkoivat itsenäisesti kietoutua tiukasti retkisängyn runkoon ja jousipohjaan. Mullaksi laitoin istutuskuopan täytteeksi Biolanin Mustaa Multaa. Siinä oli riittävästi ravinteita alkuun lähtöön, olen nyt kolme viikkoa istutuksen ja kylvöjen jälkeen alkanut antaa myös kastelulannoitetta. Lannoitteena olen käyttänyt Puutarhan Kesää.

Humala ja pavut saivat juurelleen vielä paksun kerroksen kuorikatetta, joka toivottavasti pitää rikkaruohot poissa kasvien ympäriltä. Kylvin humalan viereen pienen pläntin ruohosipulia, mutta sen kasvu on ollut kovin hentoista ainakin vielä. Näköeste alkaa pikkuhiljaa peittämään näköyhteyttä, kunhan kasvit vielä hetken kasvavat. Myös sängyn rakenteet jäävät paremmin peittoon, kun kasvit saavat lisää korkeutta ja lehtiä. Hintaa näköesteelle tuli noin 14€, mikä on humalan, papujen, mullan, katteen ja nippusiteiden hinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *