Huonekasvit

Esittelyssä juoru spathacea Hansoti02

Tämän keltaisen juorun (Tradescantia) entinen nimitys on Sitara Gold. Sillä on vanhempana pituussuunnassa juovaiset lehdet, tällä nuorikolla ne ovat vielä tasaisen keltaiset. Lehtien alapinta on pinkki/punertava, väri voimistuu voimakkaasti runsaassa valossa. Omani ei ole ollut ihan parhaimman valon alla, joten väri on hailakan vaaleanpunainen.

Sain oman Hansoti02:n pistokkaana Huonekasviseuran kasvienvaihtotapahtumassa toiselta harrastajalta. Pistokas juurtui vesilasissa nopeasti. Istutin pistokkaan alkutalvesta ruukkuun ja sen jälkeen touhu on ollut juorulle epätyypillisesti todella hidasta. Kasvi on tehnyt kolme lehteä sen kahdeksan kuukauden aikana, jonka se on ruukussaan kököttynyt. Hitaaseen kasvuun voi olla syyllisenä hieman liian iso ruukku. Isossa ruukussa kasvi voi intoutua tekemään juuria maanpäällisten osien jäädessä vähemmälle energialle. Olen kuitenkin antanut kasvin olla isossa ruukussaa, sillä juoru intoutuessaan voi vallata ruukun juurillaan ja sivuversoillaan nopeastikin.

Laitoin tämän juorun melko vettäpidättävään kasvupohjaan, sillä juorut kuluttavat paljon vettä. Laitoin kasvupohjaan kaksi kolmasosaa kookoskuitua. Yleensä laitan sekoituksiin sitä noin puolet, mutta nyt laitoin sitä reilusti enemmän juorun janoisuuden vuoksi. Kookoksen tilalta olisi voinut käyttää myös viherkasvimultaa. Laitoin seokseen yhden kolmasosan perliittiä ja hydrosoraa. Nämä tekevät kasvupohjasta kuohkeamman, mikä saa kasvin juuret viihtymään paremmin. Perliitin ja hydrosoran tilalta olisi voinut käyttää mitä tahansa kevytsoraa. Lisäksi laitoin ruukkuun puoli kourallista kaarnaa (orkideamulta) Kaarna hieman happamoittaa pohjaa, mikä on juorujen mieleen.

Olen kastellut juorua, kun kasvupohja on pinnalta kuivunut. Täysin rutikuivaksi en ole kasvupohjaa päästänyt, sillä liian kuivassa juoru alkaa kuivattamaan lehtiensä kärkiä. Sinnikkäästi olen lannoittanut tätä joka toisella kastelulla, vaikka uutta kasvua ei ole juurikaan kuulunut.

Juorut tarvitsevat todella paljon valoa. Liian pimeässä kasvu jää honteloksi, lehdet pieniksi ja värit valjuiksi. Mikäli haluaa, että värit ovat kirkkaat, kannattaa tälle antaa kaikki liikenevä valo. Talvella juoru hyötyy lisävalosta. Ilman valoa se voi ränsistyä talven aikana. Tällöin se kannattaa leikata alas alkukeväästä. Alasleikkuussa kaikki versot leikataan noin 5-10 cm korkeudelta poikki, minkä jälkeen kasvi laitetaan voimakkaaseen valoon aloittamaan kasvua alusta. Leikkaaminen saa usein versot haarautumaan, joten leikkuun jäljiltä saat yleensä myös tuuheamman kasvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *