Huonekasvit

Nukkaköynnösvehkan tahmea erite

Nukkaköynnösvehkani (Philodendron squamiferum) oli reilu vuosi sitten yksilehtinen pikkukasvi. Nyt korkeutta on yli puoli metriä ja lehdet ovat isoja. Kasvi on ollut 50W 4000K lampun alla ilman auringonvaloa.

Nukkaköynnösvehkalla on ihanat karvaiset lehtivarret, jotka ojentelevat ympäriinsä. Kasvi tarvitseekin tilaa ympärilleen. Olen reilu vuoden aikana siirtänyt kasvin kaksi kertaa isompaan ruukkuun, kun juuret olivat vallanneet vanhan ruukun ja kasvia sai olla yhtenään kastelemassa.

Kasvi on muuten aivan ihana, mutta erittää lehtien alapinnalle ja suojuslehtiin eritettä, joka tarttuu liiman lailla sormiin, jos sitä erehtyy koskettamaan. Erite johtuu kasvin voimakkaasta aineenvaihdunnasta, jolloin ilmaraoista työntyy ulos aineenvaihduntatuotteita. Aluksi luulin, että kasvissa on jotain ötököitä, mutta olin onneksi väärässä. Myös ötökät, kuten ripsiäiset, kirvat ja kilpikirvat, voivat aiheuttaa tahmeaa eritettä.

Erite on sinällään kasville vaaratonta, mutta varsinkin kuivunut erite saattaa aiheuttaa lehtiin vioittumia. Siksi kasvi pääseekin parin viikon välein lämpimään suihkuun, jotta erite peseytyy pois lehdiltä. Erittäminen saattaa kertoa, että kasvi saa liikaa ravinteita. Nukkaköynnösvehkani voi kuitenkin muuten hyvin ja kasvaa normaalisti, joten en ole ollut huolissani. Vähensin kasvin saamia ravinteita joksikin aikaa, mutta kasvi jatkoi silloinkin tahmaantumistaan.

Kasvi on ollut ilmeisen tyytyväinen oloihinsa, sillä se kasvatti myös kukan. Kukka ilmaantui latvaan ja on aika vaatimattoman näköinen, mutta melko suuri. Kukka on vehkoille tyypillisesti pitkulaisen mallinen ja sillä on paksu vaaleanpunainen suojuslehti. Usein näen suositeltavan, että kukka napsaistaan pois viemästä kasvilta energiaa. Itse päätin kuitenkin jättää kukan paikoilleen. Muut köynnösvehkani eivät ole koskaan kukkineet, joten haluan iloita ensimmäisestä köynnösvehkakukastani.

Koska kasvi kukkii ja on keinovalon alla, jatkan kasvin lannoittamista talvellakin. Lannoitteena olen nyt käyttänyt Puutarhan Kesää, joka sopii myös kukkiville kasveille. Lannoitetta annan joka toisella kastelulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *