Huonekasvit

Köynnösvehka Jose Buonon ilmajuurrutus

Köynnösvehka (Philodendron) Jose Buono on kasvanut hurjaa vauhtia ja tekee keinovalon alla koko ajan uusia lehtiä. Olen miettinyt kasvin latvomista, sillä se tarvitsee tällä hetkellä paljon tilaa ympärilleen ja alkaa kasvaa korkeudessa ulos kasvinurkkauksestaan. Muutamme pian pienempään asuntoon ja kasvi pitäisi saada ennen sitä hieman kompaktimmaksi, jotta sille löytyisi joku paikka uudessa kodissa. Saattaa olla, että päädyn myymään koko kasvin. Noin suurena sen pakkaaminen on hieman haasteellista, joten pätkintä on joka tapauksessa edessä.

Jose Buonolla on valtavat lehdet, joilla voi olla mittaa yli puoli metriä. Suurien lehtien takia luulen, että kasvista otetut pistokkaat ovat hankalia juurruuttaa ilman, että lehti kuivuu prosessin aikana. Päätinkin ilmajuurruttaa kasvin varren ennen pistokkaiden leikkaamista. Silloin pistokkailla on jo juuret, kun ne leikataan irti emokasvista ja pistokkaan lehti kenties säilyy kuihtumatta.

Otin litrasen minicrip- pussin ja leikkasin siitä toisen sivun halki. Leikkasin myös pussin pohjan halki reilu puoleen väliin. Koska minulla ei ollut sammalta, laitoin pussin ehjään kulmaan kourallisen kookos- perliitti- seosta. Sammal olisi ollut helpompi kääriä varren ympärille kuin käyttämäni kasvupohja.

Solmin minicrip- pussin ylhäältä ja alhaalta kiinni kasvin varteen ja rutistelin kostean kasvupohjan varren ympärille mahdollisimman pitkälle matkalle. Lopuksi kieputin pussin ja varren ympärille kelmua, jotta kosteus ei päässyt haihtumaan pussista ulos.

Viikon ilmajuurrutuksen jälkeen avasin muovikäärön ja tarkistin tilanteen. Pari ilmajuurta oli alkanut kasvaa. Laitoin kuitenkin pussin kasvupohjineen takaisin kasvin varren ympärille ja annan juurien kasvaa lisää. Kun juuria on tarpeeksi, voi kasvin pätkiä pistokkaiksi. Koska pistokkailla on jo leikatessa juuret, voi ne istuttaa suoraan kasvupohjaan leikkaamisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *