Huonekasvit

Kasvit pääsivät vihdoin suihkuun

Loppuviikosta sain jostain tarmokohtauksen ja sain vietyä vihdoin kasveja suihkuun. Kasvit olivat todella pölyisiä, sillä edellisestä kerrasta on useita kuukausia. Tavoitteena on ollut, että käyttäisin kasvit suihkussa ainakin parin kuukauden välein, mutta kun kasveja on yli 200, laiskuus iskee usein ennen, kuin saan ensimmäistäkään kasvia kylpyhuoneeseen.

Nyt kuitenkin muutto uuteen kotiin siintää vajaan kuukauden päästä ja haluan viedä uuteen kotiin puhtaat kasvit. Niinpä aloin kantaa kasveja suihkuun.

Omat kasvini ovat ilmavassa mullattomassa kasvupohjassa, joten kasvit voi viedä suihkuun ilman kasvupohjan suojaamista. Mikäli kasvini olisivat mullassa, suojaisin kasvien ruukut ja kasvupohjan tiukkaan solmitulla muovipussilla. Jos kasvi on umpiruukussa, en veisi kasvia suihkuun ollenkaan, vaan pyyhkisin lehdet kostealla liinalla. Ruukkuun eksynyt vesi ei pääse ruukusta ulos pohjareikien kautta ja saa kasvin juuret helposti mädäntymään. Pöly lehtien pinnalla vähentää kasvin kykyä yhteyttää. Siksi kasvien lehtien putsaus on näin loppusyksystä tärkeää, kun valon määrä vähentyy.

Isommat kasvit kuljetin kylpyhuoneeseen ja pienemmät pesin keittiön lavuaarissa. Avukseni otin muovisen laatikon, jolla sain vietyä kylpyhuoneeseen 6-8 kasvia kerrallaan. Laatikko nopeutti jonkin verran kasvien siirtelyä. Suihkussa laskettelin kädenlämpöistä vettä pienimmällä mahdollisella paineella. Joitain kasveja jouduin kannattelemaan pystyssä suihkun aikana, sillä veden paine ja paino lehdillä taivuttaa helposti kasvia. Taipuisimmat laitoin nojaamaan seiniä vasten ennen suihkua.

Samalla kun kasvien lehdet puhdistuivat, myös kasvupohjat tuli huuhdeltua mahdollisista lannoitejäämistä.

Koska jätin kasvit suihkun jälkeen aina reiluksi tunniksi valumaan kylpyhuoneeseen, operaatio kasvisuihku otti useamman illan. Torstaina ja perjantaina suihkuun pääsivät muulinkorvat ja köynnösvehkat, lauantaina suihkuun pääsi sekalaista seurakuntaa. Begonioita en käytä suihkussa, sillä kasvin lehdet voivat suutahtaa niihin muhimaan jäävästä vedestä. Myös tyräkit ja katukset olivat saaneet juuri kasteluvettä, joten en vieyt niitä suihkuun. Valuttelun jälkeen annoin kaikille kasveille lorauksen Puutarhan Kesä -lannoitevettä.

Kaikki kasvit eivät vielä päässeet suihkuun. Nimittäin amppelikasvit. Ne käytän suihkussa lähempänä muuttoa, kun joudun ottamaan kasvit alas amppeleista joka tapauksessa muuton koittaessa. Kuitenkin lähes 150 kasvia tuli suihkussa käytettyä muutaman päivän aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *