Huonekasvit

Pistokkaan kuivaus

Mitä on pistokkaan kuivaus ja miksi pistokasta kuivataan?

Pistokkaan kuivaus tarkoittaa sitä, että pistokkaan annetaan leikkaamisen jälkeen kuivua pöydällä ennen juurtumaan laittoa. Toiset harrastajat käyttävät termiä ”jättää lepäämään”. Pistokkaan annetaan kuivua, kunnes sen leikkauspinta näyttää ja tuntuu kuivalta.

Yleensä, mitä paksumpi ja kovempi kasvin varsi on, sitä kauemmin sitä pitää ja voi kuivata. Mitä paksummat lehdet kasvilla on, sitä kauemmin kasvi kestää kuivattamista, sillä paksuissa lehdissä on paljon vettä varastossa. Mitä enemmän leikkauskohta vuotaa, sitä kauemmin pistokasta pitää kuivattaa. Köynnösvehkoja olen kuivattanut jokusia tunteja, peikonlehteä vuorokauden ja tyräkkiä jopa viikon ajan.

Kaikkia pistokkaita ei kuivata. Esimerkiksi punalehti on varreltaan ja lehdiltään niin hentoinen, ettei se kestä kuivattamista, vaan se täytyy laittaa veteen heti leikkaamisen jälkeen. Myös aikaisempiin ohjeisiin on paljon poikkeuksia. Vaikka kiinanruusu on kovavartinen, sen pistokkaat eivät kestä kuivattamista nuupahtamatta. Myös värinokkosella on melko paksu varsi, mutta sekään ei kaipaa/ kestä kuivattamista.

Miksi pistokkaita sitten kuivataan? En löytänyt tähän nopealla tutkimisella tieteellistä selitystä, mutta vahva veikkaukseni on, että ikävät bakteerit eivät pysty lisääntymään kuivatussa leikkauspinnassa niin hyvin kuin kuivaamattomassa. Olen todennut moneen kertaan omilla pistokkaillani, että kuivaamattomat pistokkaat mätänevät helpommin.

Jos kuivatat pistokasta, pitää sitä tarkkailla. Mikäli lehdet alkavat menettää kimmoisuuttaan, pitää pistokas laittaa heti veteen. Jos pistokas ei ala toipua, voi sen huputtaa läpinäkyvän pussin sisään. Pussiin voi sumuttaa hieman vettä. Näin pussin sisällä nousee ilmankosteus, mikä auttaa pistokasta nestetasapainon ylläpitämisessä.

Kasvi kannattaa aina kastella vuorokausi ennen leikkaamista. Leikkaaminen pitäisi tehdä mahdollisimman puhtaalla ja terävällä instrumentilla. Itse käytän skalpellia ja terävää juuresveistä. Pistokas laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta ei kuitenkaan auringonpaisteeseen tai lämpöpatterin viereen.

(1) Kommentti

  1. Kuivatus tosiaan mainitaan monessa paikassa, mutta täytyy myöntää, että se unohtuu tosi helposti. Jostain luin, että nimenomaan bakteerien takia se kuivatus tehdään. Ilmeisesti auttaa siihen, ettei mätäne niin helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *