Huonekasvit

Pistokkaita marraskuunkaktuksesta

Ystäväni marraskuunkaktus on minulla hoidossa remontin takia. Kasvi kukkii, mutta siitä löytyi oksia, joiden päässä ei ollut nuppuja. Päätin siis napsaista kasvista pistokkaita hoitopalkaksi itselleni.

Paras ajankohta juurruttamiselle on kevät ja kesä, mutta pistokkaani pääsevät keinovalon alle, jolloin niitä voi ottaa näin loppusyksystäkin. Kastelin kaktuksen edellisenä iltana, jotta kasvi on hyvin nesteytetty ennen pistokkaiden ottoa.

Leikkasin skalpellilla kaksi oksaa irti kaktuksesta. Molemmissa pistokkaissa oli neljä lehtiniveltä. Vähempikin määrä lehtiä riittää, optimaalisin olisi 3-4 lehteä. Desinfioin skalpellin terän ensin sytkän liekillä. Laitoin oksat kuivumaan pöydälle kahdeksi päiväksi. Tämä vähentää lehtien mädäntymisen uhkaa juurrutuksen aikana.

Kun oksat olivat kuivuneet pari päivää, upotin ne perliittiin alapää edellä. Tein perliitistä ja pakastusrasiasta yksinkertaisen semihydron, eli laitoin reippaasti perliittiä rasiaan ja vettä noin sentin verran pohjalle. Veden määrää täytyy seurata parin päivän välein, ettei rasia pääse liian kuivaksi. Kapillaari-ilmiö nostaa vettä pistokkaan saataville rasian pohjalta. Perliitti on huokoiseksi kuumennettua vulkaanista lasia ja sitä myyvät useat puutarhaliikkeet ja kukkakaupat. Perliitti on erinomaista tavaraa juurruttamiseen ja sitä voi sekoittaa kasvien kasvupohjaan, jotta kasvupohjasta tulee ilmavampi.

Oksien alapään pitäisi jäädä vedenpinnan yläpuolelle. Näin lehdet eivät mätäne niin helposti. Upotin oksasta yhden lehtivälin perliittiin. Haihtumista rasiasta voisi vähentää laittamalla rasian kanneksi kelmua parin happireiän kera. En kuitenkaan jaksanut alkaa kelmuttamaan rasiaa.

Lehtiin olisi odotettavissa juuria noin kuukauden sisään, mikäli kaikki menee hyvin. Juurrutus tapahtuu huoneessa, jossa lämpötila on noin 22-23°c, eli lämpöäkin pitäisi olla tarpeeksi.

Kun varret alkavat tehdä juuria, ajattelin istuttaa ne Wurth imeytysrakeeseen. Laitan molemmat varmaankin samaan ruukkuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *