Huonekasvit

Kasviteltan kuulumisia 2

Kaupallinen yhteistyö Vplux Oy:n kanssa.

Minulla on varastohuone, jonne olen laittanut Homebox Vista medium kasviteltan, jonka sain koekäyttööni Vplux Oy:ltä noin vuosi sitten. Sille on ollut kovasti käyttöä, sillä laitan sinne kaikki vastaistutetut pistokkaat toipumaan istutuksesta. Teltta on kätevä pöytämalli, mutta silti sinne mahtuu paljon kasveja. Teltan mitat ovat 125 x 65 x 120 ja sinne saa kasveja halutessaan jopa kolmeen tasoon. Itse olen laittanut telttaan vain yhden hyllyn, joten kasveja on kahdessa kerroksessa.

Ajatuksena oli kasvattaa myös hyötykasveja teltassa, mutta vastaistutettuja pistokkaita on koko ajan niin paljon, ettei sinne muuta ole mahtunut. Teltassa on nuorille kasveille tarjolla sopivasti lämpöä, kosteutta ja valoa.

Valoina teltassa on Vpluxilta saadut Iskran 40W ledpaneelit, jotka ovat ohuita, joten ne mahtuvat telttaan hienosti viemättä korkeutta teltasta. Lisävalona toisella tasolla roikkuu Airamin led 14,5W 4000K e27-kantainen päivänvalopolttimo. Teltassa olevat valaisimet lämmittävät telttaa juuri sopivasti ja lämpötila pyörii 25- 30°c:n tuntumassa. Kesällä helteillä lämmöt nousivat yli 30°c:een, mutta se ei tuntunut kasveja haittaavan, johtuen varmaankin korkeasta ilmankosteudesta.

Saan pidettyä teltan kosteuden noin 80%:ssa sumuttamalla kasvit kerran päivässä. Koska teltassa vilistää hyppyhäntäisiä, ei telttaan ole kerääntynyt homeita, vaikka ilmankosteus on korkea. Hyppyhäntäiset syövät kasvupohjista homeita ja orgaanista jätettä. Hyppyhäntäiset ovat levinneet telttaan itsekseen, mutta niitä voi myös ostaa terraariokaupoista. Teltassa on pari ilma-aukkoa, joista liiallinen kosteus ja lämpö poistuvat ulos teltasta.

Harsosääskiä telttaan on tullut jonkin verran. Noin puoli vuotta sitten levitin kaikkiin kasveihini Biotus Oy.ltä tilattuja isosukkulamatoja, jotka hävittävät harsosääskien toukat kasvupohjasta. Muualla talossa harsosääsket ovat pysyneet kokonaan poissa matojen levityksen jälkeen. Teltassa on kuitenkin kasveja, jotka olen istuttanut matojen laiton jälkeen ja harsosääsket ovat lisääntyneet niissä ruukuissa, joissa on uutta kasvupohjaa. Ajattelin hankkia telttaan seuraavaksi harsosääskiä syöviä petopunkkeja. Ne leviäisivät aina uusiin kasveihin, joita laitan telttaan.

Pistokkaiden kasvuunlähtö on teltassa nopeaa ja kasveja onkin otettava yhtenään ulos teltasta, kun ne kasvavat sinne liian suuriksi. Näitä kasveja olen antanut ja myynyt muille kasvihörhöille. Annan istutetun pistokkaan olla teltassa noin kuukauden ja sitten sijoittelen niitä, minne nyt ikinä mahtuukaan. Tällä hetkellä teltassa on toistasataa kasvia, joiden loppusijoituspaikka on vielä mysteeri, sillä kaikki valopaikat on jo vallattu. Voin siis joutua kasvivalo-ostoksille, jotta saan kaikille uusille kasveille uuden sijoituspaikan. Vielä ei ole mitään ajatusta, minne kasvinurkkauksen oikein rakentelisi.

Alla linkit tekstissä mainittuihin Vpluxin tuotteisiin:

https://www.vplux.fi/fi/product/homebox-vista-vista-medium-125-x-65-x-120cm/239717_1109

https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-40w-iskra-paneeli-/12434

https://www.vplux.fi/fi/product/led-lamppu-airam-14-5w-840-e27-1921lm-a60/13080

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *