Huonekasvit

Semihydrojen suihkupäivä

Minulla on muutama kasvi simppelissä semihydrossa eli passiivihydrossa; laikkuvehka, kirjovehka, kumipuu ja haspansädekaisla. Kasvit on istutettu reikäruukkuun hydrosoraan. Reikäruukku on suojaruukun sisällä ja suojaruukun pohjalla on lannoitevettä. Vesi nousee kapillaari-ilmiön avulla ylöspäin kasvin juurille. Kasvit ovat pääsääntöisesti viihtyneet semihydroissaan hyvin.

Hydrosoran pinnalle on alkanut kerääntyä veden ja lannoitteen kivennäisjäämiä, joten päätin viedä kaikki semihydrot suihkuun. Samalla pesin suojaruukut puhtaiksi sisäpuolelta hankauspesimellä, sillä niidenkin sisäpintaan oli myös jäänyt kivennäisiä ja hieman levääkin. Kasvivalot voivat aiheuttaa levän syntymistä. Pieni määrä levää ei tosin kauheasti kasveja haittaa, mutta tulipahan pestyä sekin samalla pois.

Suihkussa valutin lämmintä vettä pienellä voimakkuudella kasvupohjien läpi useamman minuutin ajan, jotta kaikki ravinnejäämät ja kivennäiset varmasti peseytyivät pois. Samalla oli hyvä katsastaa näkyvien juurien kunto. Juuria tuntui kasvupohjassa olevan kaikilla ihan reilusti ja näkyvät juuret olivat terveen näköisiä.

Kasvupohjien lisäksi suihkutin kasvien lehdet puhtaaksi pölystä ja muusta liasta. Varsinkin kumipuun lehdet olivat likaiset ja lehtiä piti hinkata varovasti mikroliinalla.

Pesun jälkeen jätin kasvit valumaan tunniksi kylpyhuoneeseen, kunnes siirsin ne takaisin paikoilleen. Semihydrot ovat itäikkunalla ja saavat ulkoa tulevan valon lisäksi keinovaloa, joten laitoin niille miedon lannoiteveden. Käytän semihydroissa tällä hetkellä Puutarhan Kesää puolikkaalla annostuksella keväästä syksyyn ja neljäsosa-annostuksella marraskuusta helmikuuhun. Etsinnässä olisi jokin vesiviljelyyn tarkoitettu lannoite, mutta vielä olen mennyt Puutarhan Kesällä.

(2) Kommentit

 1. Emma says:

  Blogisi on pelastanut monen monta kasviani, kiitos työstäsi! Nyt askarruttaa, kun kasvikaapissani on alkanut ilmetä levää kapojen pinnalle, onko tästä haittaa kasveille?

  1. Hanna says:

   Hei!
   Levästä ei pitäisi olla haittaa kasveille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *