Huonekasvit

Pitkävaikutteiset lannoitteet

Kasvien kasvukausi lähestyy ja on aika alkaa miettiä lannoitusasioita. Pitkävaikutteiset lannoitteet ovat käteviä, mikäli olet laiska tai ei halua läträillä aina kastelulannoitteiden kanssa. Nimensä mukaisesti nämä lannoitteet antavat ravinteita kasveille pitkän ajan, jopa koko kasvukauden. Pitkävaikutteisia lannoitteita on muutamia erilaisia. Lannoite voi olla rakeina, ”käpyinä” tai ravinnepuikkoina. Pitkävaikutteisilla ravinteilla lannoittaessa voidaan puhua myös varastolannoituksesta.

Rakeet ja kävyt antavat ravinteita jopa puoli vuotta, kun taas ravinnepuikot antavat ravinteita noin 4-6 viikkoa. Erityisen hyviä pitkävaikutteiset ravinteet ovat, jos lähdet reissuun ja nakitat jonkun kastelemaan kasvejasi sillä aikaa. Kun kasvupohjiin laittaa pitkävaikutteista ravinnetta, ei kastelijan tarvitse miettiä lannoitusta ja liika- ja vajaalannoituksen vaara pienenee. Myös sateisina kesinä kesäkukille annettu pitkävaikutteinen lannoite ravitsee kasveja, kun kukkia ei voi kastella, jolloin kastelulannoitteen anto on hankalaa.

Lannoitekävyt ovat ravinnerakeista tehtyjä lieriöitä/palloja. Halkaisijaltaan ne ovat muutaman sentin. Käpy upotetaan kasvupohjaan. Koska ravinteita vapautuu jopa puoli vuotta, voi käpyjä käyttää vain keväisin, jolloin kasvukautta on vielä paljon jäljellä. Mikäli kasvit ovat talvella keinovalon alla, voi kävyn laittaa kasvupohjaan myös syksyllä. Lannoitekäpyjä valmistaa esimerkiksi Substral ja Green Care. Kävyt maksavat muutaman kymmenen senttiä kappale ja niitä myydään useamman kävyn pusseissa. Käpyjä laitetaan kasvupohjaan 1-2 ruukun koosta riippuen. Käpyjä löytyy erikseen myös kukkiville kasveille ja marjapensaille.

Pitkävaikutteisia lannoiterakeita valmistaa esimerkiksi Nelson Garden ja Substral. Plantagenilta löytyy myös oma tuotteensa. Nämäkin lannoitteet annetaan keväisin, sillä ne lupaavat ravita kasvia puolisen vuotta. Rakeita on saatavilla viherkasveille ja puutarhan kasveille. Rakeet sekoitetaan kasvupohjaan, joten helpointa rakeita on laittaa ruukun vaihdon yhteydessä.Sekä rakeet että kävyt luovuttavat ravinteita enemmän, kun ilma on lämmin ja kostea. Lämpimällä säällä kasvit kasvavat nopeammin ja tarvitsevat enemmän ravinteita. Viileällä ja kuivalla ilmalla ravinteita vapautuu vähemmän ja kasvikin kasvaa hitaammin. Näin ravinteiden saanti on optimaalista.

Ravinnepuikkoja löytyy useimmista kasvikaupoista ja marketeista. Ne antavat kasville ravinteita noin kuukaudeksi. Puikot ovat muutaman sentin pituisia ja ne upotetaan kasvupohjaan. Puikkoja laitetaan kasvupohjaan 1-10 kpl ruukun koosta riippuen. Puikkoja valmistavat esimerkiksi Kekkilä, Substral, Neudorff ja Nelson Garden. Puikkoja löytyy erikseen myös luomulaatuisena ja niitä on esimerkiksi omansa viherkasveille, orkideoille ja kukkiville kasveille. Käytössä puikot ovat kalliimpia kuin rakeet ja kävyt, sillä niitä pitää laittaa useamman kerran kasvukaudella.

(2) Kommentit

  1. - says:

    Hei kiitos ajankohtaisesta aiheesta, voikohan näitä puikkoja tai käpyjä käyttää Seramiksen kanssa?

    1. Hanna says:

      Itsellä ei ole kokemusta Seramiksen kanssa näistä, mutta eiköhän ne sovi ihan hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *