Huonekasvit

Isot juurrutussemihydrot

Olen ottanut kasveistani paljon pistokkaita ensi kevään pop up huonekasvikauppaa varten ja niille on tarvinnut järjestää juurrutusastioita. Juurrutan nykyään lähes kaikki pistokkaani semihydroissa tai vesiviljelmässä perliitissä. Perliitti on valkoista vulkaanista lasia, joka kuumentaessa laajentuu ja tulee hyvin huokoiseksi. Sitä löytyy esimerkiksi VpLux Oy:ltä, josta sitä saa myös valmiiksi pestynä.

Juurtuvien pistokkaiden määrä on suuri, joten olen valjastanut monenmoisia astioita semihydroiksi. Semihydroni ovat yksinkertaisia. Käytännössä astiaksi kelpaa mikä tahansa astia, jossa on vähintään muutaman sentin korkuiset laidat ja joka pitää vettä. Paras on astia, joka on läpinäkyvä. Silloin veden korkeutta astiassa on helppo seurata. Olen kuitenkin käyttänyt muunmuassa margariinirasioita semihydrojen rakentamiseen.

Täytän astian/rasian perliitillä, jonka huuhdon ensin siivilässä juoksevalla vedellä. Laitan perliittiä astiaan noin 4-12cm astian korkeudesta riippuen. Viimeisimpinä astioina olen käyttänyt Ikeasta aikoinaan ostettua valkoista metalliastiaa, jossa on keskellä ripustuskoukku ja tyhjentynyttä muovista matokakka-astiaa.

Kaadan perliitin laiton jälkeen astian pohjalle vettä 2-6cm vettä astian korkeudesta ja perliitin määrästä riippuen. Kapillaari-ilmiö nostaa vettä pistokkaille astian pohjalta. Pistokkaat yritän asetella astiaan niin, että niiden alapää ei osu suoraan veteen, vaan varren pää on vesirajan yläpuolella.

Laitoin uusiin semihydroihin juurtumaan muulinkorvia, punalehteä, laikkuvehkaa, kultaköynnöksiä, rönsyliljan poikasia ja köynnösvehkoja. Perliitissä semihydrossa juurtuminen on yleensä nopeaa ja pistokkaiden mädäntyminen vähäistä. Vesi kuluu ja haihtuu astiasta ja lisään uutta vettä, kun vanha on lähes käytetty.

Kasvivalot ja aurinko saavat usein perliitin pintaan syntymään vihreää levää. Sitä ei kannata pelästyä. Jos levää on tullut paljon, vaihdan astiassa pintaperliitin puhtaaseen.

Olen laittanut semihydroni 50w 6500K kasvilampun alle. Valon kylmä sävy stimuloi kasvua ja juurten kehittymistä. Mikäli et omista kasvivaloa, kannattaa pistokkaiden otossa odottaa vielä kuukausi, jotta saat ne valoisalle paikalle. Eteläikkuna on pistokkaille liian kuuma paikka, semihydrot kannattaa laittaa itä- tai länsi-ikkunalle tai keinovalon alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *