Huonekasvit Kukkakaupat

Esittelyssä Ludisia discolor Alba

Tilasin tämän Ludisia discolor Alban Hollannista Claessen Orchids-shopista ja se maksoi parisen kymppiä. Tällä maaorkidealla on vihreät lehdet, joissa on kimaltelevia valkoisia raitoja. Kimaltelun takia maaorkideoita kutsutaan myös jalokiviorkideoiksi.

Tämä kasvi kasvaa leveyttä tekemällä sivuversoja, joten se kannattaa istuttaa laakeaan ruukkuun. Omani on kasviterraariossa. Kasvi pitää korkeasta ilmankosteudesta, eikä kasva kovin korkeaksi, joten se sopii hyvin terraarioon.

Hankin kasvini noin vuosi sitten, mutta se on tehnyt koko aikana vain yhden lehden. Kasvi tosin saa harvoin lannoitetta, sillä kasviterraariota ei juurikaan tarvitse kastella, kun pitää kansiluukut kiinni. Annan terraan mietoa lannoitevettä noin puolentoista kuukauden välein, jolloin samalla tuuletan terraa muutaman tunnin, jotta ilmankosteus siellä ei nouse liiaksi. Olen pitänyt ilmankosteuden noin 80%:ssa.

Terrassani on kasvupohjana Wurth imeytysraetta, jonka pinnalla kasvaa sammalta. Jos laittaisin Ludisia discolor Alban ruukkuun, laittaisin kasvupohjaksi hieman yli 1/3 kookosta, hieman alle 1/3 kaarnaa ja 1/3 perliittiä sekä kevytsoraa. Ainakin perus Ludisia Discolor on viihtynyt tuollaisessa sekoituksessa.

Paras paikka Ludisialle on itä- tai länsi-ikkuna. Terraarioni on länsi-ikkunan alapuolella, joten kesäisin ikkunasta tulee valoa. Annan kuitenkin läpi vuoden terraariolle lisävaloa kahdella Airamin 16,5W 4000K polttimolla. Syksyllä ja talvella vähentynyt valo voi laukaista kukinnan. Oma Ludisia Alba ei ole tänä talvena kukkinut, vaikka samassa terrassa olevat muut maaorkideat ovat kukkineet iloisesti koko talven.

Ludisiat usein kuolettavat kukkineet vartensa. Kasvi tekee tällöin sivuversoja eloa jatkamaan.

Lannoitteena olen käyttänyt Puutarhan Kesää; orkidealannoitettakin voi käyttää. Koska terra saa lisävaloa talvella, olen lannoittanut terraa vuoden ympäri.

Alla linkki Orchids-shopiin:

https://orchids-shop.com/ludisia-discolor-var-alba-2196.html?___store=uk&___from_store=default

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *