Huonekasvit

Projekti avokado käynnistyi

Olen jo pitkään haaveillut omasta avokadosta. Kun isäntä teki nachoille guacamolen, sain vihdoista viimein itselleni yhden avokadon siemenen.

Aloitin pesemällä siemenen vesihanan alla puhtaaksi hedelmälihasta, jota ei paljon ollut. Siemen oli todella liukas ja kimpoili sormista pari kertaa lavuaariin sitä pestessä. Pesun jälkeen annoin siemenen kuivua pari päivää. Joissain ohjeissa neuvotaan kuorimaan siemen ennen juurrutusta ja toisissa ohjeissa sitä ei kuorita. Päätin olla kuorimatta siementä.

Läysin kaapistamme pienen juomalasin, johon päätin laittaa siemenen juurtumaan. Painoin siemenen sisään neljä hammastikkua hieman keskikohdan yläpuolelle. Siemen laitetaan juurtumaan suippo pää ylöspäin. Sitten täytin vesilasin vedellä ja asettelin siemen-hammastikkuviritelmän lasin suulle. Vettä laitoin niin paljon, että melkein puolet siemenestä jäi veden alle.

Laitoin vesilasin runsaaseen valoon kosteaan kasvitelttaan. Jatkossa vaihdan vettä, mikäli se samenee ja lisään vettä sitä mukaa, kun sitä haihtuu pois lasista.

Juuria voi alkaa odotella aikaisintaan parin viikon päästä. Vesilasin läpi on helppo seurata mahdollisten juurien kasvua. Vaarana on tietysti, että siemen alkaa mädäntyä. Toivottavasti näin ei kävisi. Mikäli siemen alkaa juurtua ja siinä on kasvua ja ensimmäiset lehdet, se on aika istuttaa. Siemenestä jätetään näkyviin noin sentti kasvupohjan yläpuolelle. Kasvupohjaksi laitan kookosta, perliittiä ja kevytsoraa niin, että kookosta on hieman yli puolet seoksesta. Jännityksellä jään seuraamaan siemenen edesottamuksia.

Edit 19.11.2022 Avokadon siemenelle ei ole kahdessa kuukaudessa tapahtunut mitään. Ei juuria, eikä kasvua. Jostain luin, että avokado rakastaa lämpöä, joten ajattelin laittaa lämpömaton lasin alle, jospa se auttaisi asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *